Stedendriehoek

Jeffrey kan zijn nieuwe ‘Messi’ schoenen zaterdag al uitproberen

APELDOORN – Vorige week nam de 10-jarige Jeffrey Opperman zijn op maat gemaakte ‘Messi’ voetbalschoenen in ontvangst. Deze handgemaakte orthopedische voetbalschoenen zijn de eerste in zijn soort. Moeder Diana Modderkolk startte in januari hoopvol een actie om de schoenen te kunnen betalen. Zij had niet verwacht dat ze binnen een paar dagen het geld al bij elkaar zou hebben.

Jeffrey heeft een lichte vorm van Cerebrale Parese (CP). Deze hersenverlamming zorgt ervoor dat hij niet in staat is om de juiste spanning aan zijn spieren door te geven. Zichtbaar zijn achterstanden met bewegen en spreken. Door Jeffrey’s CP moet hij schoenen hebben die van de achterkant open kunnen, zodat hij zijn voeten met spalken erin kan schuiven. Jeffrey is dol op voetballen en doet dit sinds september in het G-team van WWNA in Wenum Wiesel. In het team was hij de enige jongen zonder échte voetbalschoenen. Jeffrey wilde, net als de andere jongens, ook voetbalschoenen. Nu hij die heeft, voelt hij zich een echte voetballer.
Voor de orthopedische schoenen kwam moeder Diana met zoon Jeffrey bij René van Essen, eigenaar van de Voetwinkel Apeldoorn aan de Asselsestraat. “Diana kwam bij mij om te vragen of ik iets voor Jeffrey kon betekenen”, vertelt René. “Ik wilde die uitdaging wel aangaan.” In samenwerking met schoenmaker Arno Follong en verschillende experts is hij die uitdaging aangegaan. “Het is de eerste keer dat orthopedische voetbalschoenen op maat worden gemaakt”, vertelt René trots. “Het is prachtig.” Stiekem laat René de schoenen zien. Wanneer hij Jeffrey voor de winkeldeur ziet staan, loopt hij snel weer naar achteren.

Dream or Donate Foundation
De kosten van de op maat gemaakte schoenen liepen op tot duizenden euro’s en de zorgverzekeraar weigerde die te vergoeden. Daarom is Diana een inzamelingsactie begonnen via de Dream or Donate Foundation. Dit fonds kwam in december 2016 ook al onder de aandacht door DIPG (hersenstamkanker) patiënt Tijn met zijn nagellakactie voor Serious Request. “Binnen een dag was het bedrag rond”, zegt moeder Diana. “Zo snel had ik nooit durven dromen. Ook was de service bij de Voetwinkel super. Het had niet beter gekund.”
In de winkel wordt het drukker. Aanwezig zijn onder andere journalisten van Omroep Gelderland en Hart van Nederland. Jeffrey vindt de aandacht prachtig. In de krant en op de televisie komen vindt hij ‘gewoon leuk’. Jeffrey schaamt zich geen moment: hij weet dat zijn spalken bij hem horen. De spalken in de groene legerkleur maken hem nog stoer ook. “Hierna wil hij FC Barcelona spalken”, lacht moeder Diana.
Schoenmaker Arno wacht verwachtingsvol af. “Ik vind het heel spannend.” Hij hoopt dat de schoenen goed zitten en dat Jeffrey ze ook mooi vindt. “De schoenen zijn heel bijzonder. Ze lijken net op schoenen van Messi. Ze zijn helemaal met de hand gemaakt. Dit soort schoenen worden niet vaak gemaakt, maar het is heel leuk om te doen.”

Volop in de groei
René komt de paskamer in met de voetbalschoenen. Jeffrey begint te stralen. Het is tijd om de voetbalschoenen te passen. Vol verwachting wacht moeder Diana af, terwijl schoenmaker Arno Jeffrey helpt met de schoenen aantrekken. Ze passen en zitten goed. Jeffrey is dolgelukkig. “Ik ben heel blij. Ik heb ze eindelijk”, roept Jeffrey enthousiast. “Nu kan ik goede wedstrijden spelen.” Na een paar interviews en een hoop foto’s, is het zover. Op het veldje naast de winkel, mag Jeffrey zijn eerste voetbalschoenen uitproberen. Zijn eerste buitenvoetbalwedstrijd zal op zaterdag 8 april zijn. “Hij kan niet meer wachten”, vertelt moeder Diana.
Ondertussen gaat moeder Diana door met de inzamelingsactie. “Jeffrey is tien jaar en volop in de groei. Over anderhalf seizoen heeft hij wel weer nieuwe voetbalschoenen nodig.” Diana vindt het ook belangrijk om meer aandacht te besteden aan kinderen met CP. “Het is voor hen moeilijker om mee te doen met de rest, maar wel belangrijk.”