Stedendriehoek

‘Je ziet mensen genieten van het gezelschap en de maaltijd’

De vrijwilligers van het Eetkaffee, met vanaf links: Barbara, Charlotte, Fieke, Lies en Margriet.

APELDOORN – Het Eetkaffee is voor iedereen die het leuk vindt om samen te eten. De maaltijd bestaat uit een twee- of driegangenmenu, gekookt door enthousiaste vrijwilligers. Ruim vijf jaar geleden werd dit initiatief in de kerkenraad bedacht, nadat een commissie zich had gebogen over de vraag wat de Barnabaskerk voor de omgeving van de kerk kon doen. “Het zit in het DNA van een christen om iets voor je medemens te doen”, vertelt Margriet Schipper, een van de vrijwilligers die met het Eetkaffee is gestart. “Eten moet je toch, maar het is gezelliger samen.”

Het is dinsdagochtend wanneer Margriet en de andere dames heen en weer vliegen om de maaltijd af te maken en de tafels te dekken. Vanaf 10.00 uur zijn ze al bezig met de bereiding van het menu: bruine bonen met appeltjes, aardappels en speklapjes. Een Gelders gerecht uit het kookboek ‘Vandaag een Nederlands streekgerecht’. Wekelijks zorgen vrijwilligers Lies en Fieke voor de aankleding van de ruimte en de afwas, Barbara en Margriet zijn er voor de boodschappen en het koken. Ook de dochter van Barbara, Charlotte, helpt als ze tijd heeft. “Dit doe ik sinds een half jaar”, legt ze uit. “Voornamelijk achter de schermen. Het is leuk om te doen en om hier onderdeel van te zijn.” Geen van de vrijwilligers heeft een horeca-achtergrond. “Ik heb allround ervaring als huisvrouw”, lacht Margriet. “We hebben allemaal andere talenten en daar maken we gebruik van. Zo hebben we ook een mevrouw die de menu’s maakt. Dat is hartstikke leuk. We eten heel gevarieerd en met de seizoenen mee. Zomers gaan we vaak picknicken in het Wilhelminapark en met de feestdagen zorgen we voor een bijzonder menu.”

Vandaag is een bijzondere dag: er is een jarige. Een van de vaste gasten is vandaag 86 jaar geworden en heeft haar zoon en schoondochter, die woonachtig zijn in Indonesië, meegenomen naar het Eetkaffee. De jarige trakteert op yoghurt met fruit en slagroom. Uit volle borst wordt er voor haar gezongen. “Het is leuk om te zien dat het Eetkaffee echt een gemeenschap is geworden”, vertelt Margriet. “Mensen delen verhalen met elkaar en zijn betrokken. Je ziet ze genieten van het gezelschap en de maaltijd.”

Het Eetkaffee wordt om de week georganiseerd, in een losstaand gebouw naast de Barnabaskerk, Canadalaan 25. Meestal zijn er ongeveer 20 gasten aanwezig. Het twee- of driegangenmenu wordt aangeboden voor slechts 4,50 euro per persoon. Het samen dineren draait voornamelijk om gezelligheid, maar het veel ouderen ook uit sociaal isolement halen is een mooie bijkomstigheid. “Ik heb zelf ervaren hoe het is als het even tegenzit. Het is dan mooi dat je bij een initiatief als dit kunt instappen.”

Het Eetkaffee is iedere dinsdag in de oneven weken van 12.00 tot 13.30 uur. De introductiemaaltijd kost 3,50 euro, koffie en thee is gratis. Aanmelden kan via het telefoonnummer 06-16783734 of kijk op www.barnabaskerk.nl