Stedendriehoek

Je vooroordeel ontmoeten tijdens Living Library

APELDOORN – Iemand die moeite heeft met lezen en schrijven en dat jarenlang voor zijn omgeving verzweeg. Een donorkind met twee moeders. Een non-binair persoon. Het zijn enkele van de ‘levende boeken’ de je zaterdag 4 mei in CODA Centrale Bibliotheek, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn, tijdens Living Library kunt ‘lenen’. 

In de ontmoeting met deze en andere ‘levende boeken’ gaan bezoekers tijdens Living Library de confrontatie aan met hun eigen vooroordelen. Klopt jouw beeld van iemand op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De levende boeken zijn mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. Door in de belevingswereld van een ander te stappen, daagt Living Library je uit om verder te kijken dan uiterlijk of wat je denkt te weten. Alles kan worden gevraagd en besproken.

Tien gesprekspartners

Voor deze editie is er keuze uit ruim tien gesprekspartners; mensen die (vaak) te maken hebben met vooroordelen. Onder hen een donorkind met twee moeders. Haar motivatie om mee te doen: “Iedereen heeft een vader en moeder, toch? Ik ook natuurlijk. Nou ja, genetisch gezien dan. Ik ben namelijk niet met mijn vader opgegroeid. In plaats daarvan heb ik niet één, maar twee moeders. En die vader? Dat is een zaaddonor. Als ik vertel over onze gezinssituatie krijg ik vaak veel vragen over hoe het is om je vader niet te kennen: ‘Mis je hem niet?’, is een vraag die ik vaak krijg. Ook doen veel mensen gelijk aannames: ‘Je zult wel problemen hebben met de omgang met mannen.’ of: ‘Je zult vast lesbisch worden.’ Graag ga ik met je in gesprek over mijn ervaringen met het opgroeien in een gezin dat door veel mensen als bijzonder wordt gezien – maar dat stiekem best normaal is.”

Ook ‘te leen’ als levend boek is een laaggeletterde, die meer dan veertig jaar voor zijn omgeving verzweeg dat hij moeite heeft met lezen en schrijven. ‘Dom’, ‘niet sociaal aangelegd’ en ‘zeker nooit naar school geweest’; deze zestiger heeft het allemaal gehoord. Hij voelde veel schaamte maar inmiddels durft hij erover te praten. “Toen mijn twee collega’s met pensioen gingen en ik me niet langer achter hen kon verschuilen, wist ik: nu moet ik wel.”

Andere levende boeken zijn onder anderen een tattoo man (‘Ik ervaar in het dagelijks leven nogal wat vooroordelen, helemaal in combinatie met mijn achtergrond’), iemand die spastisch is en vaak op haar beperking wordt beoordeeld en een non-binair persoon. Laatstgenoemde voelt zich niet thuis in een bepaald gender en gaat sinds een aantal jaar door het leven als non-binair. ‘Onzin’, krijgt hen regelmatig te horen. Maar is dat terecht? En wat is non-binair eigenlijk? Leen dit boek en kom erachter.

Catalogus

De Living Library werkt bijna zoals een gewone bibliotheek. Deelnemers bekijken bij de balie een catalogus met beschikbare ‘boeken’ en geven aan met wie ze in gesprek willen. Daarna brengt een klantenservicemedewerker de deelnemers en ‘boeken’ met elkaar in contact en legt de spelregels uit. Een gesprek duurt 20 tot 30 minuten. Er zijn meer ontmoetingen mogelijk.

Iedereen is zaterdag 4 mei tussen 12.00 en 16.00 uur van harte welkom in CODA Centrale Bibliotheek. De toegang is gratis en je hoeft je voor deze middag niet van tevoren aan te melden. Deze en andere informatie is ook te lezen op www.coda-apeldoorn.nl/livinglibrary.