Stedendriehoek
Iedereen belandt weleens in een conflict. Volwassen mensen slagen er vaak in om zo’n conflict met elkaar uit te spreken, waardoor de lucht geklaard is. Helaas gaat het niet altijd van een leien dakje. Als jullie er onderling niet uitkomen kan het een slepend conflict worden. In dat geval wil je er vast en zeker alles aan doen om je gelijk te halen. Veel mensen weten alleen niet wat zij moeten doen als ze in een dergelijk conflict beland zijn. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen wij je namelijk uit wat je allemaal kunt doen als je in een conflict beland bent.
Ga (nog eens) met elkaar om tafel
De makkelijkste manier om een conflict op te lossen is door er samen uit te komen. Dit scheelt jullie niet alleen veel tijd en moeite, maar ook veel geld. Daarom kun je het beste met de tegenpartij om tafel gaan. Beide partijen kunnen dan hun punten op tafel gooien. Doordat er rechtstreeks met elkaar gecommuniceerd wordt is er weinig ruimte voor misverstanden. De kans op misverstanden of verkeerde interpretaties is bijvoorbeeld een stuk groter wanneer jullie alleen telefonisch of per mail met elkaar in contact staan. Heb je al eens met de tegenpartij om tafel gezeten, maar heeft dit nergens toe geleid? Probeer het dan nog een keer. Misschien dat het jullie alsnog lukt om de strijdbijl te begraven.
Schakel een bemiddelaar in
Als een conflict inmiddels al behoorlijk lang duurt zit je er misschien niet op te wachten om met de tegenpartij om tafel te gaan. In sommige gevallen kan dit het conflict namelijk alleen nog maar erger maken. Een bemiddelaar kan in dat geval uitkomst bieden. Deze persoon staat neutraal in het conflict. Hij zal de standpunten van beide partijen aanhoren en uiteindelijk zoeken naar de beste oplossing. Dit kan op afstand gebeuren, maar vaak nodigt een bemiddelaar beide partijen uit voor een fysieke ontmoeting. Het oplossen van een conflict op afstand kan namelijk een behoorlijke uitdaging zijn.
Maak gebruik van jouw rechtsbijstandverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kun je hier gebruik van maken als je in een conflict beland bent. Dankzij deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor juridische hulp bij conflicten. Je kunt hierdoor een beroep doen op een jurist, waardoor je zelf niet bijzonder veel tijd en moeite in het conflict hoeft te steken. De omvang van het conflict maakt overigens niet uit, want een rechtsbijstandverzekering is bedoeld voor zowel grote als kleine conflicten.
Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict heeft meestal geen zin. In bepaalde situaties geldt er namelijk een wachttijd van een aantal maanden. Gedurende deze periode heb je geen recht op juridische hulp. Bovendien ben je niet verzekerd voor een geschil dat ontstaat tijdens de wachttijd. Er zijn overigens wel uitzonderingen. Zo krijg je vanuit je rechtsbijstandverzekering juridische hulp zonder wachttijd bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer en letselschade. Je krijgt ook niet te maken met wachttijd als je een nieuwe verzekering afsluit die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering en als het geschil op deze eerdere verzekering verzekerd zou zijn.