Stedendriehoek

Is olijfolie goed voor de gezondheid?

Je kunt bijna alles bakken in olijfolie. Je geeft je pasta, aardappeltjes of groente er een extra lekkere smaak mee, maar hoe gezond is olijfolie eigenlijk? Vaak hoor je dat het een betere keuze is dan bakboter, maar is dit wel zo?

Onverzadigde vetten
Olijfolie is een plantaardige olie. Het bevat verschillende soorten vetten. Olijfolie bestaat voor maar iets meer dan 10% uit verzadigde vetten. Het bevat voor het grootste gedeelte enkelvoudig onverzadigde vetten, maar ook een klein deel omega 3- en omega 6-vetzuren (meervoudig onverzadigde vetten). Onverzadigde vetten hebben ten opzichte van verzadigde vetten veel voordelen. Kiezen voor onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten heeft namelijk een cholesterol verlagend effect en vermindert de risico’s op hart- en vaatziektes. Enkele van deze vetten werken ook nog eens ontstekingsremmend!

Bewerkte olijfolies
Alhoewel olijfolie voordelig kan zijn voor de gezondheid, geldt dit niet voor alle olijfolies. Er zijn in de winkel een hoop minder gezonde olijfolies verkrijgbaar. Zo zijn er veel olijfolies waarvoor olijven worden gebruikt van slechtere kwaliteit. In sommige gevallen worden er olijven gebruikt die al aan het oxideren zijn, oftewel olijven die te lang en veel in contact zijn geweest met zuurstof en daarom niet meer goed zijn. Ook worden soms tijdens het bewerken chemicaliën gebruikt. Een variant die het minst bewerkt is en de beste kwaliteit heeft, is de extra vierge olijfolie. Deze is zo min mogelijk bewerkt en wordt gemaakt van verse olijven van top kwaliteit. Door dit alles smaakt het ook nog eens veel lekkerder!

Olijfolie gezond?
Ja, olijfolie kan dus echt een gezonde keuze zijn met de verschillende onverzadigde vetten. Het is echter wel belangrijk om te letten op waar jouw olijfolie vandaan komt. Sommige olijfolies zijn bewerkt met chemicaliën en van lage kwaliteit. De beste keuze voor de gezondheid is de extra vierge olijfolie. Niet alleen is de extra vierge olijfolie onbewerkt en een gezonde keuze, je doet jezelf ook nog eens een plezier met de heerlijke smaak!