Stedendriehoek

Is het huwelijk uit de mode? Nederlanders kiezen massaal voor alternatieve relatievormen, met minder scheidingen als gevolg

Meer dan 20.000 nieuwe samenlevingscontracten in de eerste helft van 2024

Utrecht, 11 september 2024 – Ondanks de afname van het aantal scheidingen de afgelopen jaren, blijft het aantal scheidingen in bepaalde regio’s hoger dan elders in Nederland. Een belangrijke factor bij een scheiding is de woning. Meer dan de helft van de gescheiden Nederlanders ervaart de koopwoning als duidelijke bron van stress. Dit blijkt uit onderzoek van scheidingsbegeleider Judex. 

Op vrijdag 13 september 2024, tijdens de jaarlijkse ‘Dag van de Scheiding’, presenteert Judex de nieuwste inzichten en cijfers in de Nationale Echtscheidingsmonitor 2024. Dit rapport, gebaseerd op gegevens van Judex en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), biedt een diepgaand overzicht van de huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van relaties, huwelijken en scheidingen in Nederland.

Verscheidenheid in relatievormen

Volgens de cijfers van Judex en het CBS, is er een duidelijke verschuiving gaande in hoe stellen hun samenzijn vastleggen. Hoewel het huwelijk nog steeds een populaire keuze blijft, winnen andere relatievormen zoals het geregistreerd partnerschap en samenlevingscontracten aan terrein. In het eerste kwartaal van 2024 werden 10.294 samenlevingscontracten geregistreerd, terwijl 9.235 stellen in het huwelijksbootje stapten en 5.744 geregistreerde partnerschappen werden afgesloten. Het tweede kwartaal van 2024 liet een verdere toename zien van het aantal huwelijkssluitingen, met in totaal 22.742 nieuwe huwelijken.

Afname van geregistreerde partnerschappen

Na een piek in het aantal geregistreerde partnerschappen tijdens de coronapandemie, is er sinds 2022 een daling zichtbaar. Dit wordt deels toegeschreven aan het hernieuwde enthousiasme voor traditionele huwelijksceremonies na de versoepeling van de pandemiegerelateerde beperkingen.

Minder echtscheidingen, maar regionale uitzonderingen

Een opvallende trend is de afname van het aantal echtscheidingen in de afgelopen jaren, mede als gevolg van de afname in het aantal huwelijken. In 2023 waren er 24.310 echtscheidingen, aanzienlijk minder dan de 34.650 in 2000. Echter, in bepaalde regio’s, zoals Zuid-Limburg, blijft het aantal scheidingen hoger dan elders in Nederland.

André Moestaredjo, juridisch klantadviseur bij Judex, benadrukt het belang van juridische begeleiding, zelfs bij het beëindigen van een samenlevingscontract: “Ook bij het beëindigen van een samenlevingscontract is juridische begeleiding essentieel, vooral wanneer er een koophuis of kinderen bij betrokken zijn. Zonder goede afspraken kunnen conflicten snel escaleren.”

Impact van de woningnood

Ondanks de voortdurende woningnood, met name in regio’s zoals Amsterdam, blijven stellen uit elkaar gaan. De woningmarkt blijft een uitdaging voor gescheiden partners. Voor meer dan de helft (52,4%) van de stellen die via Judex gescheiden zijn, is de koopwoning een duidelijke bron van stress. Chantal Beckers, hypotheekadviseur bij NBG, merkt op: “In deze huizenmarkt blijkt het nog steeds een uitdaging te zijn om een betaalbare woning te vinden na de scheiding.” De situatie dreigt te verslechteren door de verwachte stijging van de huizenprijzen in 2024 en 2025.

Toekomstige veranderingen: Sneller en makkelijker scheiden in 2025

Vooruitkijkend naar 2025, wordt verwacht dat het proces van scheiden eenvoudiger en sneller zal verlopen, vooral voor stellen zonder minderjarige kinderen. D66 heeft een voorstel gedaan om het scheidingsproces via de gemeente te laten verlopen, in plaats van via de rechter, wat een belangrijke verandering kan betekenen in hoe scheidingen in Nederland worden afgehandeld