Stedendriehoek

Is een QR-code nog steeds nodig om naar een Nederlands vakantiepark te gaan?

In Nederland is de corona QR-code niet meer in gebruik. Op welke manieren heeft dat invloed op je QR-code? Het coronatestbewijs is sinds 23 maart niet meer in gebruik in Nederland, aldus het kabinet. Je kunt echter nog steeds CoronaCheck gebruiken voor internationale reizen, omdat je nog steeds een coronatestbewijs nodig hebt om naar sommige landen te gaan. In Nederland hoeft dit echter niet, of je nu naar een luxe camping, een camping aan het water of een vakantiepark gaat.

Klik voor meer informatie over deze bestemmingen op de volgende links: 5 sterren goede camping Nederland, camping veilig aan het water

Naar het buitenland reizen? Kijk vooraf op Wijsopreis.nl of je een coronabewijs nodig hebt

Als je een vaccinatie hebt gehad, uit een test blijkt dat je geen corona hebt of als je corona hebt gehad en hersteld bent, kun je deze documentatie verkrijgen. Maak een papieren afdruk of download de app voor een testbewijs op je telefoon. CoronaCheck kun je bovendien gewoon gebruiken in het buitenland. Er wordt een internationale QR-code verstrekt als je CoronaCheck gebruikt om een ​​bewijs aan te maken.

Dit bewijs kan worden gecontroleerd aan de grens of in het land van eindbestemming. De internationale QR-code kan ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot evenementen in het land dat je bezoekt. Hiervoor moet je je houden aan de lokale wetten. Houd er rekening mee dat elk land andere regels heeft voor het behalen van een coronacertificaat.

Ben je een EU-burger en ben je gevaccineerd in de Europese Unie, dan heb je recht op een Digitaal COVID-certificaat (DCC) van het land waar je bent ingeënt. Ben je buiten de EU ingeënt en heb je daarvan geen bewijs, dan kun je in Nederland geen bewijs van vaccinatie aanvragen. In dit geval kun je alleen een COVID-certificaat krijgen met een negatief testresultaat of een bewijs van herstel.

Coronavaccinatie in Nederland

Als je je eerste vaccinatie in een ander EU-land hebt gekregen, kun je je tweede vaccinatie in Nederland krijgen als je in Nederland woont of Nederlander bent door een formulier in te vullen op RIVM.nl. Je moet aangeven dat je je eerste dosis in het buitenland hebt gekregen.

Heb je een negatieve testuitslag? Of ben je misschien net hersteld van COVID-19? Dan kun je onbeperkt reizen binnen de Europese Unie en naar Schengenlanden dankzij het Digitale COVID-certificaat, dat als bewijs hiervan dient. Voordat je vlucht vertrekt, kan het zijn dat je gevraagd wordt dit certificaat te tonen bij de incheckbalie (ook als je online hebt ingecheckt). Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij om erachter te komen of je je COVID-certificaat (QR-code) op papier of op je smartphone moet laten zien.

QR-codes worden al vele jaren gebruikt

Een QR-code is een soort streepjescode. Door deze te scannen, krijg je toegang tot de informatie die erin is gecodeerd.

In beide gevallen worden gegevens omgezet in een combinatie van zichtbare stukken die machineleesbaar is. En bij het scannen door een optisch scaninstrument, worden de gegevens terug vertaald naar hun oorspronkelijke vorm.