Stedendriehoek

Investeer in een betere toekomst

Foenix heeft de ambitie om Apeldoorn nog duurzamer en socialer te maken. “We hebben meerdere innovatieve activiteiten opgezet, waaronder De Wasserij & Het Textielatelier en we gaan nog meer innovatieve en ondernemende activiteiten ontplooien zoals de Houtwerkplaats. Hiermee redden en herwaarderen we honderden tonnen textiel en hout uit de afvalberg en dankzij deze projecten kunnen wij diverse leer- en werkplekken aanbieden”, aldus projectmanager Gönül Hettema-Fidan.

“Het kost tijd en geld om deze activiteiten rendabel op te zetten. Daarom zoeken we partijen die willen investeren in een betere toekomst: duurzaam, gezond, groen en sociaal. Dit kan door via Waardevoorjegeld.nl te investeren in ons pand aan de Molenmakershoek 7 in Apeldoorn.” Foenix zamelt nu al 4.000 ton aan goederen per jaar in en realiseert een hergebruikspercentage van 92%. Dit komt neer op een CO2-besparing in 2018 van 2430 ton. “Dankzij uw investering kunnen wij het hergebruikspercentage en de CO2-besparing aanmerkelijk verhogen en kunnen we nog meer leer- en werkplekken aanbieden aan mensen die dat hard nodig hebben.”

Foenix is in heel Apeldoorn te vinden met maar liefst drie grote winkels. “Een van de winkels, die aan de Molenmakershoek, is ons eigendom. Foenix wil de overwaarde in de stenen gebruiken om te investeren in mensen en milieu. De Molenmakershoek is van oudsher onze uitvalbasis om onze missie op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit met sociale en (groen) economisch impact te (blijven) realiseren.”

Dit pand ligt centraal gelegen op een perceel van 4.350 vierkante meter in Apeldoorn. Een van de grote zorginstellingen, ’s Heeren Loo, is – naast Foenix – sinds 2006 huurder van 750 vierkante meter in dit pand. Het pand is recentelijk gerenoveerd. Het dak is vernieuwd waarna er 204 zonnepanelen geplaatst zijn ten behoeve van buurtstroom. De voorgevel is geheel voorzien van HR-glas en het pand is optimaal geïsoleerd en voorzien van ledverlichting. “Hier beleeft u de unieke kringloopervaring. ’s Heeren Loo zit hier met haar schildergroep, de sociale sfeer is hier voelbaar. In de winkel vindt u naast alle productgroepen een divers assortiment aan door ’s Heeren Loo gerenoveerde meubels.” Meer informatie is te vinden op: www.foenix.nl/investeer en www.waardevoorjegeld.nl/project/foenix

Sociale onderneming

Al 38 jaar is Stichting Foenix (www.foenix.nl) een sociale onderneming die zich inzet voor een circulaire en inclusieve samenleving binnen de gemeente Apeldoorn. Wat ooit begon als een klein vrijwilligersproject voor jongeren, is inmiddels uitgegroeid tot een onafhankelijke, professionele organisatie. In de werkplaatsen, winkel, kantoren en ons transport biedt de organisatie jaarlijks een leer- en werkplek aan, voor zo’n 750 mensen.