Stedendriehoek

Introdans brengt het frisse en moderne Swan Lake 

APELDOORN – Introdans presenteert opnieuw een beroemde, geliefde klassieker in een nieuwe, eigentijdse bewerking voor de héle familie. Met zijn Swan Lake creëerde de Belgische choreograaf Stijn Celis een frisse en humoristische bewerking van het wereldberoemde Zwanenmeer.

Swan Lake is een groots gemonteerde, levendige voorstelling, waarin het complete Introdans-danserstableau schittert tegen de achtergrond van een imponerend decor, op de beroemde, majestueuze en ontroerende muziek van Tsjaikovski. Op zaterdag 16 december gaat Swan Lake in première in Theater Orpheus in Apeldoorn, de voorstelling is daar ook nog zondag 17 december te zien (matinee). De landelijke tournee loopt tot en met 10 maart 2024.

Stijn Celis maakte Swan Lake in 2006 voor het Bern Ballet in Zwitserland, bij Introdans beleeft het de Nederlandse première. In zijn versie zoomt Celis in op de relatie tussen prins Siegfried en zijn dominante moeder, de Koningin, en op Siegfrieds verlangen om te ontsnappen aan de ‘klauwen’ van de monarchie. Celis: “Het verhaal van de prins die verliefd wordt op de zwaan gaat over het verlangen naar iets anders, naar iets nieuws. Dat is wat me interesseerde. Prins Siegfried moet trouwen, maar hij wil ontsnappen, zijn eigen weg vinden.”

Voor jong en oud

Belangrijke thema’s in Celis’ moderne interpretatie zijn het ontwaken van je zintuigen en de behoefte om je eigen weg te vinden. “De prins maakt een innerlijke reis die denk ik veel mensen zullen herkennen. Een reis door een schemerwereld waarin je heel onzeker bent en niet weet hoe je je diepste verlangens tot vervulling kunt brengen”, aldus Celis. Zijn versie is door deze thema’s ook zeer aantrekkelijk en invoelbaar voor jonge toeschouwers. Introdans-directeur Roel Voorintholt: “Swan Lake is oorspronkelijk niet voor kinderen gemaakt, maar is wel heel geschikt voor hen. De productie prikkelt, is theatraal, bevat allerlei technische hoogstandjes, en tegelijkertijd is het verhaal heel goed te volgen. Als toeschouwer ga je op een fascinerende reis, waarbij je je geen seconde verveelt.”

Interactief Experium

Introdans biedt rondom Swan Lake een speciaal Experium aan in de foyer van het theater. Het is een interactieve totaalbeleving voor jong en oud, waarbij je alle zintuigen gebruikt om Swan Lake nóg intenser te ervaren. Je maakt kennis met de personages, je kunt naar de muziek van Tsjaikovski luisteren en de kostuums voelen. Ook kun je je eigen Swan Lake-duet dansen op een danstapijt, spelen met het decor- en lichtontwerp en een selfie maken in (digitaal) kostuum met een speciale Instagramfilter. Na afloop van de voorstelling is er een Meet & Greet met enkele dansers. Entree van het Experium is gratis. (Foto: Hans Withoos)