Stedendriehoek

Instrooizand kunstgras – waarom is het belangrijk?

De populariteit van kunstgras neemt de afgelopen jaren enkel toe. Sommige kunstgrassoorten zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Combineer dit met gemak en weinig onderhoud en je kunt een heel jaar genieten van mooi gras op de mooiste en gekste plekken. Toch is het belangrijk om je kunstgras goed te onderhouden. Dat is niet veel werk, maar zeker aan te raden om in lengtes van jaren te blijven genieten. Instrooizand voor kunstgras is hierbij een belangrijk (en vaak vergeten) onderdeel. 

Waarom is inzanden van kunstgras belangrijk?
Het inzanden van kunstgras zorgt voor ondersteuning en stabiliteit van het gras. Het gras blijft dus mooi rechtop staan door het instrooizand en het zorgt voor de juiste ballast van de grasmat. Maar dan heb je wel het juiste zand nodig. Niet alle zandsoorten zijn geschikt als instrooizand voor kunstgras. Zandsoorten zoals ophoogzand of straatzand kan wel onder het kunstgras worden toegepast, maar niet als instrooizand. Voor het invegen wordt om die reden altijd kwartszand geadviseerd om in te strooien. Dit zand is mooi rond, schoon, niet scherp zodat het kunstgras niet beschadigt en van de juiste korrelgrootte.

Hoe zand instrooien?
De hoeveelheid kunstgras zand dat benodigd is, is afhankelijk van het type kunstgras. Vraag dit dus na bij de kunstgrasleverancier. Het kan namelijk variëren tussen de 5 tot 10kg per m2. Verder is het instrooien eenvoudig. Zorg dat het kunstgras rechtop staat. Verdeel het zand met een emmer over de kunstgras mat. Tot slot veeg je het met een normale harde borstel of bezem het kunstgras nog in. Dit wordt ook wel inborstelen genoemd. Het zand is na verwerking niet meer zichtbaar en loop je het er ook niet uit.

Er is eigenlijk maar 1 ding echt belangrijk en dat is dat het zand droog wordt geleverd en op een droge dag wordt verwerkt. Op het moment dat zand nat is gaat het aan elkaar plakken. Dit maakt het invegen lastig en het zand zal niet goed tussen de vezels gaan zitten. Het is aan te raden jaarlijks een beetje bij te strooien.

Overig onderhoud kunstgras
Naast instrooizand gelden ook andere basisregels voor onderhoud van kunstgras. Denk aan regelmatig vervuiling te verwijderen, zoals bladeren in de herfst. Dit kan eenvoudig met een harde bezem. Niet alleen veeg je zo de bladeren weg, ook het kunstgras zelf wordt weer geborsteld. Zo staan de grassprietjes weer mooi rechtop.

Het kan zijn dat wat onkruid ontkiemt in het kunstgras. Deze kleine zaadjes zijn van bovenaf de mat ingewaaid en kunnen zich soms in het zand ontkiemen. Met de hark of de hand is dit eenvoudig te verwijderen.