Stedendriehoek

Informatieavonden rond dementie

APELDOORN – Misschien herkent u het wel uit uw omgeving: iemand die in de supermarkt het even niet meer weet, of bij repetities van het koor steeds kwijt is waar ze zijn, of met golfen niet meer kan tellen. Wat doet u dan in zo’n geval? Veel mensen weten niet goed hoe ze om moeten gaan met mensen met dementie. In Apeldoorn gaat dat veranderen. De Gemeente Apeldoorn gaat zich samen met alle organisaties van het Netwerk Dementie/ Geriatrie Oost Veluwe inzetten om van Apeldoorn een dementievriendelijke gemeente te maken. Hiertoe worden momenteel vele initiatieven voorbereid.

Eén ervan is publieksinformatie. “Als je weet wat er gebeurt in het hoofd van iemand met dementie, dan begrijp je beter hoe je ermee om moet gaan”, vertelt Marie-Josée Andringa van Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe. Het Netwerk heeft hen gevraagd om die kennis te helpen verspreiden. In oktober en november worden in vier Protestantse kerken en in wijkcentrum Het Kristal informatieavonden gegeven over dit thema. “Want als de omgeving weet hoe te handelen, kunnen mensen met dementie langer zo prettig mogelijk in hun eigen omgeving zelfstandig blijven functioneren.”

 

Naast degene met dementie beïnvloedt het ook de partner of mantelzorger. “Dementie heb je altijd met z’n tweeën”, legt Marie-Josée uit. “De mens met dementie heeft het zelf soms nog niet door, terwijl de partner of mantelzorger wel degelijk ziet dat er iets niet goed is. In het gesprek met iemand met dementie merkt een buitenstaander, zeker in het begin, niet altijd meteen dat er iets bijzonders aan de hand is. De mantelzorger daarentegen ziet wat er buiten die momenten om gebeurt.” Aandacht voor de mantelzorger is dus ook erg belangrijk. Ook hierover zal gesproken worden tijdens de informatieavonden.

 

Deze avonden zijn de start van diverse Samen Dementievriendelijk-acties, die ervoor moeten zorgen dat Apeldoorn dementievriendelijker wordt. De Protestantse Gemeente Apeldoorn ondersteunt dit initiatief en daarom bieden vier Protestantse kerken een podium voor de informatieavonden. De bijeenkomsten zijn op woensdag 18 oktober in de Julianakerk, Deventerstraat; op maandag 23 oktober in gebouw Irene bij de Grote Kerk, Loolaan; op dinsdag 31 oktober in de Jachtlaankerk, Jachtlaan; op donderdag 9 november in De Drie Ranken, Eglantierlaan; op maandag 13 november in Het Kristal, Distelvlinderlaan. Alle geïnteresseerden zijn welkom. De avonden beginnen om 20.00 uur (zaal open 19.45 uur). Alleen in Het Kristal begint het om 19.30 uur. De bijeenkomsten duren tot 21.30 uur. Er is een korte pauze. De toegang is vrij.