Stedendriehoek

Indrukwekkend concert voor Oekraïne met hoge opbrengst

APELDOORN – Zaterdag 25 februari vond in de Julianakerk in Apeldoorn een concert voor Oekraïne plaats. “Een concert in herinnering aan de brute invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 en de agressieve, wrede oorlog tegen het Oekraïense volk. Een concert om te gedenken de slachtoffers, gewonden, militairen, burgers, vaders, moeders, kinderen, broers, zussen, grootouders, buren, vrienden, collega’s. De ontwrichte en ontheemde families, hun pijn, leed en verdriet, veroorzaakt door deze misdadige oorlog. Een concert om de moed en het verzet van het Oekraïense volk te ondersteunen, een gezamenlijk concert voor onze gedeelde toekomst”, aldus de organisatoren Gelre Association International, Julianakerk Apeldoorn en SDD Emst -Young Future.

Vele muzikanten

Het optreden werd verzorgd door onder anderen de familie Romansky, met vader Sergey (altviool), moeder Sima (viool) – beiden in het voorjaar van 2022 gevlucht uit Oekraïne -, zoon Arkadi (viool en contrabas) en kleindochter Elizabeth (viool). Verder Oleg Lysenko, Oekraïens accordeonist, bayan- en bandoneonspeler/docent en speler bij het Eerste Nederlandse Bayankwartet, samen met Bert Hoogeveen, Juul Grootenboer en Thomas Grosshanten. Veronika Morska, een 11-jarige zangeres en winnares van Ukraine Got Talent, vluchtte in het voorjaar van 2022 samen met haar moeder uit Oekraïne. Daarnaast trad op het Lysenko Koor, met liturgische en folkloristische liederen uit Oekraïne, onder leiding van de onlangs met zijn gezin gevluchte Oekraïense dirigent VitaLyi Zherbina.

Ambassade en gemeente aanwezig

De Oekraïense ambassade was bij het concert vertegenwoordigd, net als de Gemeente Apeldoorn, vertegenwoordigd door wethouder Marco Wenzkowski. In Apeldoorn wonen ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen. In 2023 zijn er 910 opvangplaatsen gerealiseerd. Daarnaast was de Stichting WHOE (Werkgroep Hulp Transporten Oost-Europa) aanwezig. Op verzoek van en in samenwerking met de Oekraïense ambassade heeft deze Apeldoornse stichting tot nu toe ruim twintig grote hulptransporten naar Oekraïne verzorgd.

Het concert in de Julianakerk heeft 3.500 euro opgebracht. Oleg Lysenko heeft met de opbrengst van zijn benefietconcerten, inclusief doneeractie, onlangs een ambulance naar Oekraïne, de regio Poltava, gebracht. De benefietconcerten en doneeractie voor ambulances worden vervolgd. De teller voor de ambulance-actie staat momenteel op 28.000 euro.