Stedendriehoek

Inclusive Model Awards benut talenten van kinderen

‘Ik heb een beter gevoel over mezelf gekregen’

door Gerreke van den Bosch

WILP – Onlangs werd voor de tweede keer de Inclusive Model Awards gehouden bij Modemall Piet Zoomers. Jonge kinderen profileerden zich op de catwalk in hippe kleding en lieten zich bewonderen door de aanwezigen én de jury.

Nana Scholten van Inclusive Wave kijkt met een glimlach op haar gezicht naar de verrichtingen van de mini-modellen in spé. “We doen dit voor de tweede keer. We hebben er een aantal kinderen bij die vorig jaar ook deelnamen. Maar het is gelukt om ook nieuwe modellen aan te trekken. Dat gebeurt automatisch, wat ik doe is goed. We moeten samenwerken om deze uitdagende tijden te overwinnen. Diversiteit en inclusie bevorderen hechte gemeenschappen en profiteren van innovatie en groei. Om dit te doen moeten we alle talenten benutten en niemand achterlaten. Ik ben bezig met het organiseren van allerlei activiteiten voor een groter publiek. We zijn nog op zoek naar partners. We zijn heel trots met Piet Zoomers als partner, zónder konden wij dit evenement niet neerzetten. De insteek is kinderen zelfvertrouwen geven om hun eigen waarden te laten zien. Het maakt niet uit wat dat is. Jíj bent bijzonder. Ik heb vanavond gesproken met ouders van de kinderen die vorig jaar ook de modeshow liepen. Eén van hen merkte op: ‘Mijn kind is veranderd, wordt niet meer gepest, is niet meer angstig en straalt zelfvertrouwen uit’.”

Begeleiding
Mira de Jager (10) loopt voor de tweede keer mee. Haar ouders zijn present en wachten geduldig totdat Mira verschijnt. “Dit jaar is het allemaal wat rustiger. Vorig jaar was het hectisch en misten we een stuk van de voorbereiding. Mira wisselde toen van basisschool, een grote stap. De oproep voor de modeshow door Nana kwam op een goed moment. Sinds die tijd is ze enorm gegroeid.”
De kinderen worden goed begeleid door een team van professionals, onder wie een model, een kapper en een stylist. Ze worden aangemoedigd om de rode loper op te gaan en krijgen aanwijzingen hoe ze moeten lopen en kijken. Het beklijft en hoewel enkelen zenuwachtig zijn, weten ze zichzelf en de kleding goed te presenteren onder het oog van de driekoppige jury. De drie winnaars waren Faustina, Patrick en Femke.

Programma
Het programma werd gepresenteerd door Selma Kok en ondersteund met livemuziek van Henk Keijzer en een verhaal van Mr. Brown, die in kindertaal uitlegt wat het belang is van verbinding, diversiteit en inclusie. Volgens hem is de moraal van het verhaal om elkaar complimenten te geven. Hij daagt de kinderen uit om diezelfde avond drie complimenten uit te delen.

Dankbaar
Nana, Henk Veneman en vrijwilliger Dien de Wild worden na afloop overstelpt met bedankjes. “Wij zijn blij dat jullie ons hebben geholpen in dit proces. We zijn enorm dankbaar.”
Tot degenen die dankbaar zijn, behoort ook Sanne de Vries (13). “Het was voor mij de tweede keer dat ik meedeed. Ik vond het een leuke ervaring en heb er meer zelfvertrouwen door gekregen. Inclusive Wave laat zien dat we allemaal gelijk zijn. Je loopt de show voor jezelf. Ik heb een beter gevoel gekregen over mezelf. Je voelt je ook goed door de coaching. Vorig jaar vond ik het eng.”

Meer inclusiviteit
Ook secretaris Henk Veneman kijkt met een goed gevoel terug op de modeshow. “Het wordt haast traditie. Dit jaar wilden we het inclusiviteitverhaal nog meer benadrukken en hadden we een meisje met downsyndroom dat mee wilde lopen. Helaas moest zij wegens gezondheidsredenen op het laatste moment afhaken. Wij hopen dat zij volgend jaar wél van de partij is. We hopen dan dit prachtige evenement opnieuw van de grond te kunnen tillen. Het is afhankelijk van het feit of er genoeg financieel draagvlak is, maar we gaan ervoor.”

Groeien
Henk ging in 2016 met pensioen vanuit het onderwijs. “Mijn passie voor mensen en gelijke kansen bleef. Het voelt als volkomen logisch dat ik mijn maatschappelijke betrokkenheid nu ook vorm geef binnen Inclusive Wave. Er valt nog een wereld te winnen. Ik richtte samen met Nana  stichting Inclusive Wave op, met als ultiem doel dat iedereen echt gelijk meetelt. Juist in deze tijd van polarisatie is het geluid van verbinding hard nodig. We hebben een verbindend vaccin nodig om iedere vorm van buitensluiting op te gaan heffen met empathie en verbindende dialogen om samen te groeien naar een liefdevollere, vreedzame coëxistentie.”