Stedendriehoek

Inbrekers gaan dit jaar niet op vakantie, maar slaan toe

Terwijl heel Nederland, na ruim een jaar thuiswerken, snakt om eropuit te trekken en massaal vakanties boekt op campings, parken en resorts, ruiken inbrekers hun kans. En hoewel twee op de drie voor- en achterdeuren tegenwoordig goed beveiligd zijn, kunnen criminelen nog eenvoudig toeslaan bij zo’n 4 miljoen van die deuren.

De overheid zegt in zijn campagnes met het zwaailichtje niet voor niets: ‘maak het ze niet te makkelijk’. Door slechte beveiligingsmaatregelen krijgen dieven weer de kansen waar ze zo lang op hebben moeten wachten in de paar weken dat een woning niet wordt bewoond. Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie zegt dan ook: “Doe er iets aan, dat is echt makkelijker dan je denkt.”

Briefje op de deur: ‘wij zijn op vakantie’

Zo’n briefje plaatst natuurlijk niemand op zijn of haar voordeur. Maar je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot of een keukenraam een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Natuurlijk kiest hij dan voor de makkelijkste prooien. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn overduidelijk veel mensen voor langere tijd van huis en één op de drie deuren is erg slecht beveiligd.

Onderzoek wijst uit dat maar liefst 30 tot 40 procent van de achterdeuren én van de voordeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft, dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen één minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen.

Zes tips om je huis veilig achter te laten

Zeker de bewoners van woningen met één van die 4 miljoen deuren die niet veilig genoeg zijn, zouden de eerste tip hieronder ter harte moeten nemen. Maar in alle gevallen, maak het de crimineel tijdens jouw vakantie in ieder geval zo moeilijk mogelijk. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie dan ook zes eenvoudige tips:

  1. Ga naar de website inbraakmislukt.nl en check je voordeur, achterdeur en je ramen via ‘Hoe beveilig ik beter?’ Als daaruit blijkt dat je het beste je oude beslag kunt vervangen door beslag met cilindertrekbeveiliging (eigenlijk een minimumeis), plaats dan dat nieuwe beslag op de achterdeur voor je vertrekt. Dat kost je misschien 70 euro. Of plaats goedgekeurde raamboompjes op je keukenraam voor ongeveer 50 euro. Daarmee verklein je de kans op inbraak enorm!
  2. Laat ’s avonds niet één lampje aan gaan, maar alle lampen die je normaliter ’s avonds aan hebt. Zet er een tijdschakelaar op en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan. Er zijn tegenwoordig ook handige lampen die je met een app kunt bedienen, ook bij (plafond)lampen waar een tijdschakelaar niet geplaatst kan worden.
  3. Doe je je jaloezieën of gordijnen van je woonkamer veelal helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze overdag en ’s avonds half open zodat je wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker naar binnen, dan kan hij niet je woonkamer overzien.
  4. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.
  5. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op je brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om je brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in of naast de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker geen stapels post ziet liggen.
  6. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden; niet alleen om de plantjes water te geven en het gras te maaien, maar ook om de post uit het zicht te halen: dus niet in stapeltjes op tafel maar bijvoorbeeld in een kast.

Kijk voor meer informatie over inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.