Stedendriehoek

‘Ik heb mij mogen ontpoppen tot een mooie vlinder’

Inge Vlug schrijft al van kinds af aan gedichten. In de loop der jaren verzamelde zij tientallen gedichten, die afgelopen juni in een gedichtenbundel verschenen. In deze bundel ‘Vlinder – gedichten over het leven’ komen diverse thema’s naar voren. Denk aan vriendschap, verlies, geboorte, tegenslag en vrijheid.

Op de cover van de gedichtenbundel staat een kleurrijke vlinder. Deze heeft meerdere symbolische betekenissen, vertelt de 26-jarige. “Ik heb het een en ander meegemaakt in mijn leven. Ik ben dankbaar dat ik mij tot een mooie vlinder heb mogen ontpoppen en mijn vleugels wijd uit heb mogen slaan om het leven aan te gaan. Daarnaast staat het voor alle dierbaren die ik lief had en helaas niet meer bij mij zijn, maar zijn ‘weggevlogen’ uit mijn leven.” De cover is ontworpen door een van haar broers. “Hij is heel handig met de computer en ontwerpen. Mijn oudste broer en schoonzus hebben geholpen met de teksten redigeren.”

De gedichtenbundel bestaat uit 70 pagina’s met 59 gedichten. Korte gedichten worden afgewisseld met langere. Inge beschrijft de zaken zoals ze zijn, niet in ingewikkelde taal, maar begrijpelijk voor iedereen. Het ene gedicht is heel luchtig, terwijl het andere gedicht meer emotioneel beladen is. Daarnaast keert het vlinderthema meerdere keren terug. Thema’s die aan bod komen, zijn liefde, familie, vriendschap en geboorte, maar ook onzekerheid en de dood. De thema’s die een beetje buiten de boot vallen, maar zeker toegevoegde waarde hebben, gaan over oorlog en vrijheid. Inge vertelt dat zij is opgegroeid in Ugchelen en als kinds al meeging met haar vader naar de dodenherdenking. “Als een meisje van een jaar of 10 schreef ik een gedicht over de oorlog dat niet onopgemerkt bleef. Dit gedicht heb ik toen mogen voordragen tijdens de herdenking. Dat was destijds erg bijzonder.”

‘Ik zal er zijn’

Bij de vraag welk gedicht uit de bundel er voor Inge het meest uitspringt, noemt zij ‘ik zal er zijn’. “Het weerspiegelt waar ik voor sta; ik vind het mooi om wat voor anderen te doen. Het gedicht is ook voor iedereen toepasbaar, of het nu voor een vriend is of van moeder naar dochter. Iedereen herkent er op zijn eigen manier wel iets in.”

Mooie reacties

Tot nu toe ontving de Apeldoornse veel positieve reacties. Ook op haar Instagrampagina (@Ingetypt) kreeg zij berichten van onbekenden die haar gedichtenbundel hadden gelezen. “Ik ben heel dankbaar voor de mooie reacties.” Hoewel gedichten schrijven voornamelijk een hobby is – in het dagelijks leven werkt Inge in een kinderopvang – zou ze het leuk vinden om nog een bundel uit te brengen. “Ik schrijf momenteel veel gedichten over ouder worden, naar aanleiding van verhalen van mijn oma.” De gedichtenbundel is te bestellen via www.boekscout.nl.