Stedendriehoek

‘Ik heb iets te doen en mensen zijn er blij mee’

STEDENDRIEHOEK – In Nederland heerst er nog altijd veel eenzaamheid onder ouderen en al helemaal in deze periode. Om hen een hart onder de riem te steken is Hanneke Hoogeveen begonnen met kaarten maken voor mensen in zorgcentra. Inmiddels heeft zij al bijna 2.000 kaarten gepost, waarvan ruim een derde naar Apeldoornse tehuizen ging.

“Het idee is ontstaan nadat de moeder van een vriendin van mij op sterven lag. Mijn vriendin mocht niet bij haar zijn en dat deed niet alleen haar veel pijn, ook haar moeder. Die vertelde, vlak voor ze kwam te overlijden, dat ze zich zo verschrikkelijk eenzaam voelde. Dat raakte mij zo diep. Ik ben toen begonnen met kaartjes maken voor het ziekenhuis in mijn dorp. Toen ik dat had gedaan, dacht ik: waarom niet nog meer? Dat liep een beetje uit de hand.”

Hanneke plaatste een oproep via Facebook: ‘Wie werkt er in een tehuis met mensen die best een kaartje kunnen gebruiken in deze periode?’ Leontien van der Pluijm uit Apeldoorn reageerde hierop. Zij gaf de locatie door van een Apeldoornse zorgorganisatie waar haar oma zit. Hanneke mailde de organisatie en kreeg al snel een enthousiaste reactie. “Deze organisatie bestaat uit negen locaties. Ik heb gezegd dat ik voor iedere bewoner een kaartje ging maken. Afgelopen week is de doos van 13 kilo met zo’n 750 kaarten op de bus gegaan.”

Thuisisolatie

Onderhand zijn er ruim 2.000 kaarten bezorgd door heel Nederland, van Amersfoort tot Eindhoven en van Gennep tot Noordwijk. Het doel is om er ruim 5.000 te versturen. “Door mijn slechte gezondheid zit ik nu in thuisisolatie. Meestal heb ik 4 tot 8 medische afspraken per week, maar die zijn nu allemaal komen te vervallen. Deze kaarten geven mij een doel, ik kom er de tijd mee door. Het is een win-winsituatie. Ik heb iets om te doen en mensen zijn er blij mee.”

Op iedere kaart staat een bloem met een stukje tekst: ‘Wij kennen elkaar niet, maar toch krijgt u een kaartje van mij. In deze tijd kan iedereen wel wat vrolijkheid gebruiken’. “Ik heb zo verschrikkelijk veel leuke en lieve reacties gekregen. Ik heb gehoord dat mensen in tranen waren, omdat ze zo blij waren met het kaartje. Dat raakt mij diep. Het is prachtig dat mensen blij worden van zoiets kleins, dat zo weinig kost.”

Actie steunen

Hanneke heeft voor zichzelf geen einddatum van deze actie bepaald. “Voorlopig ga ik nog lekker door. We zien wel hoe het loopt. Misschien worden het wel veel meer dan 5.000 kaarten.” De enige last van deze actie zijn de kosten. “De grootste kostenpost zijn niet de kaarten, maar de verzendkosten. Door mijn dochter ben ik een Go Fund Me-actie begonnen. Ik ben helemaal niet van het geld vragen, ik vind dat verschrikkelijk, maar mocht je mijn actie willen steunen, al is het maar met 50 cent (dan heb ik toch weer 50 enveloppen), zou dat heel fijn zijn.” Doneren kan via www.gofundme.com/f/kaarten.