Stedendriehoek

‘Hulp in Albanië en Kosovo is hard nodig!’

APELDOORN – De Apeldoornse ondernemers Albert Hakkers, Gert-Jan Haandrikman, Marc van Gerrevink, Paul de Lange en Davoud Mirbagheri zijn het er unaniem over eens: “Hulp in Albanië en Kosovo is ontzettend hard nodig. We hebben met eigen ogen de situatie daar gezien en willen ons er vol voor inzetten om een steentje bij te dragen aan verbetering van de omstandigheden.”

In dit kader verzorgt de Apeldoornse stichting New Day Impact (NDI) op zaterdag 2 december een bijzondere gala-avond in Theater & Congres Orpheus, met als thema ‘Colour the World’. Een avond met onder meer een diner, veel muziek, entertainment en een geweldige show van de internationale studentenorganisatie Up with People. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het Project River Shore in Albanië, een onderwijsproject voor Egyptische Romavrouwen en -kinderen. Hiermee wil de stichting ‘kleur’ brengen in deze wereld, een verschil maken. De avond begint om 17.00 uur met een diner voor genodigden. Om 20.30 uur is het optreden van Up with People waar iedereen welkom is.

New Day Impact is een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, werkend vanuit een christelijke identiteit. De stichting ontwikkelt structureel en duurzaam op het gebied van zorg, welzijn of educatie. Kijk ook op www.newday-impact.nl.

River Shore

De opbrengst van de benefietavond gaat naar River Shore, een Egyptische Roma Community in Tirana, Albanië. Deze community wordt gezien als een tweederangs gemeenschap. Met weinig interesse in onderwijs is deze groep vatbaar voor sociale, gezondheids- en economische problemen. Vrouwen en kinderen zijn hiervan de grootste slachtoffers. Het event op 2 december gaat bijdragen aan de bouw van een communitycenter voor onderwijsprogramma’s”, vertelt De Lange, voorzitter van de stichting.

Georganiseerd leven

“Hoe de mensen daar leven, dat heb ik nooit eerder gezien”, vult Davoud Mirbagheri aan. “Mensen in barakken, in complete armoede. Toch voel je bij hen de enorme drive om iets van hun leven te maken, bewonderenswaardig!” Gert-Jan Haandrikman knikt: “We kwamen in een huis…verschrikkelijk vochtig. De ratten kropen er uit de wc. De vrouw kon maar één keer per half jaar onder de douche, de kinderen leven in erbarmelijke situaties. Velen halen er de vijftig jaar niet.” In het nieuw te bouwen communitycenter vinden de inwoners van River Shore straks veiligheid en een beter leven. “Dit geldt in het bijzonder voor de kinderen van 3 tot 6 jaar en hun moeders die er de basale zaken leren voor een gezonde levensstandaard. In elk geval krijgen ze daar een goed georganiseerd leven. Én schoon!”

Afvalverwerking

Uit het door oorlog verscheurde Kosovo komen zestien Rotary-leden naar de benefietvoorstelling in Orpheus. Eerder was Marc van Gerrevink van het gelijknamige recyclingbedrijf te gast in Gjakova in Kosovo, om met eigen ogen te aanschouwen hoe er daar met afvalverwerking wordt omgegaan. “Ik heb er gesproken met de locoburgemeester en diverse andere notabelen. Ik heb me verwonderd over de doorgeroeste containers daar en uitgelegd in welke mate wij in Nederland ons afval scheiden. Dat gebeurt daar helemaal nog niet. Wellicht kan ik ook op dat vlak straks iets voor die mensen betekenen.”

Veiling

Albert Hakkers, tenslotte, wijst nog even naar de grote veiling tijdens de benefietavond van 2 december. “We hebben echt prachtige kavels: van schilderijen tot mooie arrangementen. Dit belooft een veiling te worden die zijn weerga niet kent. En het mooie is: heel ondernemend Apeldoorn zit straks in de zaal. Daarmee krijgt deze bijeenkomst ook in dat opzicht een enorm uniek karakter!”

Black and White

De dresscode van het gala op 2 december is Black and White. Dat klinkt opmerkelijk voor een bijeenkomst met het thema Colour the World. Marijke Veldhoen, directeur van New Day Impact, zegt hierover: “De kleding vormt juist een mooi contrast met de omgeving die heel kleurrijk zal zijn. Het wordt een avond vol verrassingen, dat is zeker.”

Kaarten voor de benefietvoorstelling zijn nog steeds verkrijgbaar via de website www.upwithpeople.org/apeldoorn . Voor vragen of meer informatie kan contact opgenomen worden met Marijke Veldhoen, telefoon 06-51024213 of e-mail info@newday-impact.nl .