Stedendriehoek

Hulp bij ventilatie

Foto: Pixabay

De luchtkwaliteit in een woning is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Van driekwart van de woningen in Nederland is de ventilatie slecht.

“Veel woningeigenaren worstelen met de ventilatie in huis; daarnaast is te veel ventileren ook weer niet goed omdat je dan veel warmte verliest. Daarom wil Energiek Apeldoorn inwoners van de gemeente Apeldoorn graag helpen om te kijken hoe het staat met de ventilatie in hun woning. Stap voor stap en met een aantrekkelijke actie. En het levert veel op: gezondere lucht en een lagere energierekening”, vertelt Anja van den Bree.

Focus op de luchtkwaliteit

“Wij wonen in steeds beter geïsoleerde woningen. Dat is goed om gas te besparen, maar veel mensen vergeten dat als je goed isoleert, ventilatie ook belangrijk is. Vervuilde lucht moet wel afgevoerd worden én schone lucht moet aangevoerd worden. De vervuiling in de lucht komt door activiteiten als koken, wassen, ademen, maar ook door huisdieren. Er komt CO2, vocht en fijnstof in de lucht. Door het afvoeren van deze vervuilde lucht worden kwaaltjes als hoofdpijn, last van de luchtwegen en schimmels op vochtige plekken voorkomen. Veel gezonder dus.”

Eerste stappen

De eerste stap in de actie van Energiek Apeldoorn, is het krijgen van meer kennis over de ventilatie in de eigen woning. “Hoe kun je de eerste stappen zetten, hoe weet je hoe de luchtkwaliteit is in jouw huis? Energiek Apeldoorn heeft hiervoor enkele leerzame webinars op de website staan. De tweede stap is dat Energiek Apeldoorn de inwoners van Apeldoorn, die thuis al een ventilatiebox hebben hangen, gaat helpen. Voor de inwoners van Apeldoorn is daarom een grote inkoopactie opgezet om deze box te vervangen voor een betere en energiezuiniger exemplaar.”

Webinar

Op woensdagavond 18 augustus geeft Energiek Apeldoorn een webinar over deze actie. Geïnteresseerden kunnen zich daar nu al voor aanmelden via de website www.energiekapeldoorn.nl/wil-jij-iets-doen-aan-de-luchtkwaliteit-in-jouw-huis-doe-dan-mee/ of kijk op www.energiekapeldoorn.nl onder ‘acties’. Bij Energiek Apeldoorn kan men gratis handige gadgets lenen, bijvoorbeeld een luchtkwaliteitsmeter. Zo kan men meten of men te weinig of juist te veel ventileert. Reserveren kan eenvoudig via de website www.energiekapeldoorn.nl en men haalt vervolgens de gadget op bij het Energiepunt aan de Paslaan 1 in Apeldoorn. Ook kunnen inwoners van Apeldoorn zich nu al aanmelden voor de voordelige vervanging van een energiezuinigere ventilatiebox.