Stedendriehoek

Huishoudelijke hulp voorzelfstandig wonende senioren

APELDOORN – Anderhalf jaar geleden begonnen oprichters Henk van Veldhuizen en Mathijs van der Zande met Diensten voor Thuis. Deze particuliere zorgaanbieder biedt ondersteuning aan senioren die zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen.

“We kunnen u voorzien van een huishoudelijke hulp, uw tuin onderhouden of helpen bij klussen die blijven liggen”, vertelt medeoprichter Mathijs. “Wij hebben betrouwbare en vriendelijke ondersteuners die alles kunnen doen wat uw kinderen, familie of vrienden ook mogen doen.” Het team bestaat uit zeventien medewerkers die allen een affiniteit hebben met de zorg. Gemiddeld komt een huishoudelijke hulp één keer per week zo’n twee à drie uur per keer langs. “De ondersteuners maken gebruik van uw eigen materialen. Voor de familie van de senior laten we een mapje achter met de gegevens van de ondersteuner, zodat ze weten wie het is en voor direct contact. Wij hebben ook van iedereen uit het team een foto op de website staan. Daarnaast zijn al onze medewerkers gescreend en hebben zij een VOG (Verdrag Omtrent Gedrag).”

Maar voordat de ondersteuner aan de slag gaat, komen Mathijs en Henk eerst langs voor een intakegesprek. “De een praat, terwijl de ander observeert”, legt Henk uit. “Zo maken wij een inschatting van hetgeen nodig is. Ook vragen wij de cliënt naar zijn of haar hobby’s, zodat we iemand kunnen sturen die daarop aansluit.” De oprichters vinden het belangrijk dat de lijntjes tussen hen en de cliënt en ondersteuner kort blijven. Daarom komt Mathijs of Henk ook een keer in de zoveel tijd langs bij de senior, om te kijken hoe alles gaat. “Soms zijn er kleine dingen waar iemand zich aan kan irriteren en dan kunnen wij dat proberen te verhelpen.”

Mathijs en Henk streven naar een open en vertrouwelijke relatie. “Wij zijn zichtbaar, werken vanuit huis en zijn dag en nacht bereikbaar.” Doordat het bedrijf kleinschalig is, kunnen zij een vriendelijke prijs aanbieden (van 15 tot 25 euro per uur). “Onze slogan luidt: ‘u betaalt, u bepaalt’. Dit houdt in dat als u liever de tuin in gaat voor een wandeling of een extra kopje koffie wilt drinken, dan kan dat.”