Stedendriehoek

Honderdduizend euro voor groener dorp of stad

Een ‘urban jungle’ op het Nyma-terrein in Nijmegen. Een hittevrij bedrijventerrein in Zutphen. Een groen lint van 1,5 kilometer door Malburgen in Arnhem. Deze ‘groene’ initiatieven worden de komende maanden verder uitgewerkt in de Challenge Groene Icoonprojecten van provincie Gelderland. “Je kunt nog steeds meedoen! Dien vanaf 1 juni je ontwerp in om je dorp of stad groener te maken en win €100.000 om je droomplan werkelijkheid te maken”, aldus gedeputeerde Peter Kerris.

“We hebben meer groen en minder steen nodig in onze dorpen en steden. We dagen mensen uit hun woonomgeving groener te maken. Een groene stad of dorp draagt bij aan de biodiversiteit én is beter voorbereid op het veranderende klimaat met hete zomers, hevige stortbuien en natte winters.”

Klimaatslim

“Het gaat niet goed met de natuur in Nederland: de biodiversiteit holt achteruit. Daarnaast moeten we ons beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor. Met de Challenge Groene Icoonprojecten daagt provincie Gelderland gemeenten, ondernemers en inwoners uit hun leefomgeving groen en klimaatslim te maken. Van 1 juni tot en met 29 oktober kun je het ontwerp indienen. De initiatieven dingen mee naar de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest de negen beste ontwerpen uit. Deze winnen allemaal 100.000 euro om de plannen uit te voeren en hun droomproject waar te maken. De winnaars worden begin 2022 bekend gemaakt.”

Meer informatie over de challenge is te vinden op www.gelderland.nl/Subsidies/Groene-icoonprojecten