Stedendriehoek

Honden en de hitte: 8 tips om je hond koel te houden

Wanneer de hitte toeslaat, is het vaak een uitdaging voor mens én dier om koel te blijven. Maar waar wij het nog kunnen aangeven dat het te warm is, is dat voor een dier als een hond een stuk lastiger. Hoe kun je nu je viervoeter de beste verkoeling geven? En eventuele oververhitting voorkomen? In dit top lijstje delen onze tips met je!

1 – Zorg voor voldoende verkoeling en schaduwrijke plekken
Het is belangrijk om je hond niet te lang in de zon te laten liggen, of om te voorkomen dat de hond zelf op het heetst van de dag in de zon gaat liggen. Zorg voor een parasol, of een schaduwrijke plek onder een overkapping of in een schuur/garage. Het drinkwater van de hond moet ook ten alle tijde bereikbaar zijn. Het beste voor de hond is als het water op kamertemperatuur is, ijskoud water kan klachten veroorzaken. Mocht je hond ondanks deze dingen toch nog last hebben van de warmte, dan zou je kunnen denken aan speciale attributen zoals een koelmat, koelvest of koelhalsband.

2 – Denk ook aan huid- en vachtverzorging
Honden hebben verschillende huidplekken met weinig vacht, die sneller kunnen verbranden in de zon: de neus, randen van de oren, dijen en buik. Je kunt daar speciale zonnebrandcrème voor kopen. Als je hond veel vacht heeft kun je het beste regelmatig borstelen, zodat de hond met een dunnere ondervacht meer lichaamswarmte kwijt kan.

3 – Laat je hond nooit alleen achter in een warme auto!
Al ga je maar vijf minuutjes de supermarkt in voor een boodschap, laat nooit je hond alleen achter in de auto. Het hoeft namelijk niet buiten tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto snel op te laten lopen. Zo kan de temperatuur bij 24 graden in een auto al gauw stijgen naar 34 graden. Ook met een raam open of met de auto in de schaduw kunnen de gevolgen desastreus zijn voor een hond. Dus hoe verleidelijk ook, nooit doen.

4 – Beperk de lichamelijke inspanning van je hond
Als mens zijnde heb je vast wel eens het advies gehoord om met warm weer niet te sporten. Dit geldt ook voor je hond: met een buitentemperatuur van boven de 20 graden wordt het afgeraden om lange wandelingen te maken, en naar buiten te gaan buiten de warmste uren. Stimuleer je hond om thuis met de hitte lekker te gaan liggen, en laat de speeltjes even voor wat ze zijn.

5 – En als je gaat wandelen, let op de ondergrond
Omdat asfalt en zand in de volle zon snel opwarmen, kan dat gloeiend heet worden voor hondenpootjes. Het is dan ook aan te raden om deze ondergronden te vermijden als het warm is, en voor gras te kiezen. Een extra test: is de ondergrond te warm om je hand erop te leggen? Dan is het ook te warm voor je hond om er overheen te lopen.

6 – Let op risicogroepen
Niet alleen mensen hebben risicogroepen die extra gevoelig zijn voor de hitte, ook honden hebben hiermee te maken. Denk aan: oudere honden en puppy’s, honden met overgewicht en honden met een dikke en/of donkere vacht. Deze honden hebben vaak extra voorzorgsmaatregelen nodig om oververhitting te voorkomen.

7 – Bezoek met je hond een strand of recreatiegebied
De ideale plek voor verkoeling met je hond is een strand of plas. Belangrijk is wel om op de volgende punten te letten:
• Zoek van tevoren goed uit of je wel op een bepaalde plek mag komen met je hond, om boetes en vervelende situaties te voorkomen. Zeker met drukte kunnen bepaalde stranden en plassen een beperkte toegankelijkheid instellen voor honden.
• Zorg met een parasol of strandtentje voor genoeg schaduw voor je hond, en neem een kleed mee tegen het hete zand. Zorg ook voor voldoende drinkwater.
• Hoe leuk spelen in het water ook is, let erop dat je hond niet te veel water uit de plas of zee binnen krijt. Dit kan namelijk serieuze maag- en darmproblemen veroorzaken.

8 – En tot slot: oppassen voor de blauwalg
Wanneer stilstaand water in aanraking komt met een buitentemperatuur tussen de 20 en 30 graden, dan kan er blauwalg gaan groeien. Voor zowel mens als dier kan dit giftig zijn. Symptomen van besmetting zijn maag- en darmklachten, huiduitslag en irritatie van de slijmvliezen.

Bij een ernstige besmetting kunnen de klachten dusdanig erg zijn dat je hond er erg ziek van kan worden. Twijfel in dat geval niet om contact op te nemen met de dierenarts van je hond!