Stedendriehoek

Hoe ziet Black Friday er in tijden van corona uit?

STEDENDRIEHOEK – De dagen tot Black Friday worden afgeteld en we kunnen niet wachten tot het ultieme shopping event van start gaat. Op 27 november is het Black Friday, maar dit jaar wordt anders dan anders. Niet omdat er minder aanbiedingen zouden zijn, maar wel omdat een of ander virus onder ons is dat alles nét even wat lastiger maakt. Wat kun je verwachten dit jaar?

Black Friday is een koopjesevent, overgewaaid uit de Verenigde Staten, dat op de dag na Thanksgiving wordt gevierd. Nu zijn wij Nederlanders ook dol op aanbiedingen en vieren we Black Friday maar al te graag. We hebben alleen schijnbaar niet meer genoeg aan slechts één dag. Vorig jaar zagen we al dat shops stuntten met Black Friday Weekend of een week lang speciale dagacties. Dit jaar worden de acties, mede door corona, nog meer verspreid. Er is slechts een aantal retailers die de aanbiedingen pas inzetten op Black Friday zelf, velen beginnen al eerder deze week. Bovendien zijn de deals vaak geldig tot 30 november, ofwel Cyber Monday.

Meer online verkopen verwacht
De chaos voor de winkels zoals we kennen van filmpjes uit de Verenigde Staten, zal in ons koude kikkerlandje niet snel gebeuren. Nu zijn de meeste Nederlanders daar te nuchter voor, maar zeker tijdens Black Friday 2020 zal de nadruk vooral liggen op online winkelen. Uit een peiling van Trustpilot onder meer dan 2000 Nederlanders, bleek dat slechts 5,4% van de respondenten van plan is een fysieke winkel te bezoeken op 27 november. Bijna de helft van de ondervraagden weet zeker online te kopen en 30% heeft nog geen keuze gemaakt tussen online of offline shoppen. Drukte in de winkels wordt niet verwacht, maar des te sneller zullen de ‘waanzinnige koopjes’ online uitverkocht zijn. Zie je een goede deal? Twijfel dan niet te lang, het kan zomaar zijn dat het voor je neus wordt weggekaapt.

Langere levertijden
Wie vorig jaar tijdens Cyber Monday een sinterklaascadeau bestelde, stond wellicht op 5 december met lege handen. De pakketdiensten raakten overbelast door de enorme hoeveelheid Black Friday-bestellingen en in sommige gevallen werden aankopen te laat geleverd. Dit jaar trekt onder andere PostNL vooraf aan de bel met de boodschap: doe je aankopen verspreid! Doordat er tijdens Black Friday 2020 naar verwachting (nog) meer online gewinkeld zal worden, bestaat er een grote kans dat de levering van je bestelling wat vertraging oploopt. Het postorderbedrijf raadt aan om op een doordeweekse dag vóór Black Friday te bestellen.