Stedendriehoek

Hoe maak jij de mooiste foto?

Met je smartphone, een polaroid of met een rugzak vol met de meest geavanceerde hightechcamera; foto’s maken doen we allemaal. Selfies, elkaar, natuur, zonsondergangen, bezienswaardigheden, gekke en mooie dingen; alles leggen we vast.

En daarbij geldt hoe meer mb’s de camera heeft, hoe beter! Toch? Nee hoor, om maar meteen een fabel uit de wereld te helpen. Elke telefoon met een camera kan bij voldoende licht een leuke vrijetijdsfoto maken. Daarbij wordt het aantal mb’s tegenwoordig zo hoog opgekrikt door fabrikanten, dat het beeld voor onze ogen niet meer de werkelijkheid is.

Het is daarbij natuurlijk ook veel leuker om gewoon met je camera of telefoon lekker op pad te gaan en spontaan foto’s te maken, vooral tijdens de vakantie, een dagje weg of zomaar een uitje. Wil je een goede camera mee, maar heb je geen zin om een grote spiegelreflexcamera mee te dragen, dan zijn er superkleine compactcamera’s die erg goede foto’s kunnen maken of gebruik je telefoon. Tijdens een feestje zijn wegwerpcamera’s een uitkomst. Pret verzekerd, goedkoop en bij zonnig week krijg je een prima kwaliteit.

Voor degenen uit het analoge tijdperk; haal de camera met rolletjes maar weer tevoorschijn, want analoog is hipper dan ooit. Dit jaar zijn er weer tal van nieuwe filmrolletjes ontwikkeld en in de fotowinkel te koop zijn. Heb je wel een complete uitrusting fotografiespullen, zorg dan dat het gewicht in de rugzak goed is verdeeld zodat je het hiermee gerust een dag volhoudt.

Tegen de zon in fotograferen? Zeker doen!

We hebben het allemaal geleerd; fotografeer nooit tegen de zon in. En dat terwijl de zon ons gratis licht geeft en dat in de meest mooie gradaties. Doen dus! Met een telefoon zal dit iets lastiger zijn dan met een spiegelreflexcamera, maar ook prima te doen. Zorg dan dat je schuin naar de zon fotografeert, zodat deze geen witte vlek op de foto veroorzaakt. Met een camera waarmee je de instellingen zelf kunt aanpassen is het een stuk makkelijker om gebruik te maken van de zon.

Maak bijvoorbeeld een mooi silhouet van iemand door deze pal voor de zon te zetten, waarbij de zon schuin over de persoon heen schijnt, recht de camera in. Doordat de camera zich zal aanpassen aan het licht wordt de persoon onderbelicht, wat een mooi effect geeft. Of zorg dat je de uitsnede van de foto zo maakt dat de zon ergens langs of tussendoor piept, dan krijg je een mooie invalslicht dat een bijzonder effect geeft aan elke foto, namelijk het ‘ster’ effect.

Gebruik licht als reflectie

Je zult het net zien. Wil je iemand op de foto zetten, staat de zon hoog in de lucht fel te schijnen, precies op de zijkant van degene die je wilt fotograferen. Natuurlijk kun je je model verplaatsen, maar ja, je wilt degene net op dat plekje, met die gave achtergrond, vastleggen. Het gevolg is een groot verschil in contrast tussen schaduw en zonlicht. Dit is heel makkelijk op te lossen door het zonlicht te laten reflecteren op het gezicht. Dus komt het licht van rechts; houdt dan aan de andere zijde van het model (of laat deze dit zelf vasthouden) een reflectiescherm en dit kan gewoon een vel wit papier zijn of iets anders geschikts uit je tas. Een velletje papier uit een notitieboek (als het maar ter grootte van het gezicht is) of een stuk aluminiumfolie (heb je misschien wel om je broodje gehad; het werkt allemaal. De reflectie zorgt ervoor dat het licht wordt teruggekaatst naar het gezicht waardoor deze beter oplicht. Weg irritante schaduw.

Gooi ‘mislukte’ foto’s niet meteen weg, maar maak er kunst van

Soms wil je iets op de foto zetten, terwijl je al weet dat het niet helemaal goed gaat lukken. Dit kan bijvoorbeeld bij een onderwerp met hoge snelheid het geval zijn. Heb je zo’n foto waarvan je je afvraagt wat je ermee moet? Bekijk hem dan later op de computer. Misschien kun je een mooie uitsnede maken van een deel van de foto. Beweging (en onscherpte) kan dan soms heel mooi uitpakken in het beeld. Zo maak jij je eigen kunst!

Heb geduld…en je zult beloond worden

Natuurlijk kun je de leukste platen maken in een korte tijd. Spontane foto’s zijn immers vaak het leukst! Maar wil je een dier, vooral een die zich niet makkelijk laat zien, fotograferen, dan is het vaak nodig om geduld te hebben, veel geduld. En nee, ga dan niet snel even tussendoor iets anders doen, want dan zul je zien dat je weer net te laat bent. Houd je camera in de aanslag en wacht… blijf wachten… voor het allermooiste plaatje.