Stedendriehoek

Hoe maak je je woning duurzamer?

Duurzaamheid; het onderwerp van dit tijdperk. Helaas is het inmiddels bekend dat de aarde steeds sneller opwarmt. Wanneer dit niet snel ophoudt kan dit grote gevolgen hebben. Gelukkig zijn er veel mensen die bereidt zijn om de schade zo veel mogelijk te beperken door steeds duurzamer te leven. Mensen eten massaal minder vlees, kopen elektrische auto’s en proberen allemaal op hun eigen manier een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Ook je woning is makkelijk duurzamer te maken. Ben je dit van plan? In dit artikel kun je lezen over opties waarmee je door aanpassingen te maken aan je woning, een stuk duurzamer kunt leven.

Isolatie
Isolatie zorgt ervoor dat de warmte of kou niet snel een woning verlaat of binnenkomt. In een huis met slechte isolatie zal het een stuk sneller heet worden in je huis op een zomerse dag. Ook zal je huis veel sneller afkoelen op een koude winterdag. Dit zorgt ervoor dat je veel energie moet besteden aan het verwarmen van je woning in de winter, en het afkoelen van je woning in de zomer middels een airco. Wanneer je je woning beter isoleert bespaar je dus veel energie, wat beter is voor het milieu.

Een warmtewisselaar
Een warmtewisselaar is een goede manier om je huis mee op de juiste temperatuur houden. Middels een warmtewisselaar maak je gebruik van hitte en energie die er al is, die omgezet wordt in de juiste temperatuur. Dit klinkt misschien allemaal een beetje ingewikkeld, maar simpel uitgelegd doet een warmtewisselaar het volgende: Een warmtewisselaar gebruikt warmte van natuurlijke bronnen zoals grondwater of lucht om een ruimte warm te houden. Een warmtewisselaar is zeer duurzaam omdat je woning niet van 0 graden naar 19 graden opgewarmd hoeft te worden.  Aangezien de gebruikte bron al een hogere temperatuur heeft, bijvoorbeeld 10 graden, hoeft er veel minder energie verbruikt te worden om je woning op te warmen naar 19 graden. Op deze website kun je meer lezen over warmtewisselaars: https://www.klip.nl/process-equipment/warmtewisselaars-heat-exchanger/

Zonnepanelen
Zonnepanelen is een bekende oplossing voor duurzamer wonen. Om deze reden kiezen mensen hier steeds vaker voor. Ook is het voordelig voor de kosten.  Op lange termijn zullen de kosten die je gemaakt hebt voor de zonnepanelen terug verdiend zijn vanwege een lagere energierekening.  Heb je dus op dit moment budget en heb je plek voor zonnepanelen, dan is dit zeker een duurzame optie waarmee je op een simpele manier bijdraagt aan een duurzamere wereld.