Stedendriehoek

Hoe kan je stoppen met alcohol?

Ben je er zo klaar mee, dat de alcohol bepaald wat jij doet en denk je erover om te stoppen met alcohol? Wil je de controle over je leven terug en weer plezier hebben in het leven. Dit zonder dat de verslaving macht over jou heeft. Hier lees je waarom stoppen met alcohol het beste is wat je kan doen om weer zelf de touwtjes in handen te krijgen. Het artikel is gebaseerd op informatie van Afkickkliniekinfo.nl.

Jouw gezondheid verbeteren door te stoppen met alcohol
De gevolgen van het drinken van teveel alcohol zijn groot. Je kan niet meer zonder, je snakt regelmatig naar alcohol en als je eenmaal bent begonnen kan je niet meer stoppen. De verhoogde gezondheidsrisico’s die je hierdoor loopt zijn onder andere hoge bloeddruk, hersenbeschadiging en kanker.

Door te stoppen met drinken zal je op korte termijn de risico’s verminderen voor de ontwikkeling van acute gezondheidsproblemen. Ook de ziektes die zich op langere termijn kunnen ontwikkelen wordt het risico op verminderd door te stoppen.

Het is verstandig om onder begeleiding te stoppen met het drinken van alcohol. Er zijn risico’s aan verbonden als je van het ene op het andere moment stopt met een verslaving. Professionele hulp kan je helpen om veilig en gecontroleerd te stoppen. Door onder begeleiding te stoppen is de kans dat het afkicken slaagt een stuk hoger dan wanneer je het alleen probeert. Stop je van het ene op het andere moment met je verslaving dan kunnen er binnen 24 tot 72 uur ineens ontwenningsverschijnselen opkomen. Doe je dit alleen dan kan het zeer gevaarlijk zijn.

Stoppen met alcohol is niet alleen voor jou beter
Een verslaving aan alcohol kan hele grote gevolgen hebben voor je leven. De verslaving heeft vaak veel gevolgen voor het hebben van goede relaties. Voor je familieleden, partner en kinderen is de verslaving ook zwaar. Ze zien de persoon waar ze veel om geven veranderen en meestal niet ten goede. Ze zullen zich veel zorgen om je maken en hebben daar op diverse manieren last van. Door te stoppen met drinken help jij jezelf, ook kan je weer gezondere relaties opbouwen met de mensen om je heen. De mensen die om je geven.

Hoe weet je of je een alcoholverslaving hebt?
Er zijn veel voorbeelden waaruit je de informatie kan halen of het nodig is om te stoppen met het gebruiken van alcohol. Gebruik je regelmatig grotere hoeveelheden en lukt het niet om hiermee te minderen of te stoppen? Kost het je veel tijd om te herstellen van de alcohol en heb je een sterk verlangen om te drinken? Door het gebruiken van de alcohol schiet je tekort op je werk, op school of thuis.

Ondanks dat de drank je problemen geeft in relaties blijf je het gebruiken. Je geeft je hobby’s, sociale activiteiten of je werk op door de drank. Steeds maar weer blijven drinken ondanks dat je weet dat je er lichamelijke en/of psychische problemen van krijgt. Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te krijgen. Het krijgen van onthoudingsverschijnselen neemt is hevigheid af als je weer drinkt. Weet je ook met deze voorbeelden niet of je een verslaving hebt dan volgt hier een tip voor jou.

Er is een hele goede manier om uit te zoeken of je een alcoholverslaving hebt. Doe dit bij voorkeur onder begeleiding. Stop voor een paar maanden met het drinken van alcohol. Als je geen verslaving hebt zal dit zonder problemen verlopen. Je komt er heel snel achter of het je moeite kost en of jij je er niet zo goed door voelt. Ook als je het niet vol kan houden dan heb je mogelijk een alcoholverslaving. Vraag zo snel mogelijk om hulp zodat je op een verantwoorde manier van deze verslaving af kan komen.

Waar kan je terecht voor hulp?
Wil je ondersteuning, advies en/of meer weten? Neem dan een kijkje op Afkickkiniekinfo.nl Hier wordt je op weg geholpen naar een leven zonder alcohol.