Stedendriehoek

Hoe blijf je veilig online en hoe betaal je online?

Je kan het niet vermijden, vroeg of laat krijg je te maken met online phishing. Wanneer die dag is weet niemand. Sommige mensen gaan decennia lang zonder ooit in contact te komen met phishing of fraude. En andere worden constant belaagd met fraude en phishing.

In dit artikel geven we je wat tips mee hoe je online veilig blijft in deze digitale wereld.

Niet alleen geven we je wat tips mee hoe je veilig betaald maar ook hoe je veilig blijft in het algemeen online. Lees dit en meer hieronder.

Het gebruik van “temp” e-mailadressen

Dit vereist wat meer uitleg, maar een van de manieren om veilig te blijven online en je gegevens beschermd te houden is door nep mails te gebruiken bij sites. Er zijn diensten online die je een “temp” e-mailadres geven, dit is een email address die na een periode van tijd verloopt en verwijderd wordt. “temp” van het Engelse temporary of te wel “tijdelijk”.

Dus bijvoorbeeld voor een bepaalde website hebben ze een e mail nodig om een code te sturen of een verificatie te doen dan kan je een tijdelijk e mail gebruiken om die code te ontvangen en zo geef je je persoonlijk e mail niet uit. Je persoonlijk e mail is vaak gelinkt met andere gegevens, zoals je naam, telefoonnummer of sociale media.

OPGEPAST, gebruik enkel maar tijdelijke (temp) e-mailadressen als je zeker bent dat je niet meer terug zal komen op die website. Want na een periode is dat e mailadres weg en kan je dus die later niet meer opnieuw gebruiken om bijvoorbeeld een wachtwoord te herstellen etc.

Wat je ook kan doen is een nep e-mailadres aanmaken die niet gelinkt is met je gegevens.

Een volledig willekeurige naam en wachtwoord, en dat address gebruik je enkel maar voor

z’n soort websites. Op die manier kan je wel nog altijd je inbox checken later.

Hoe betaal je veilig online?

Gebruik enkel maar populaire webshops met veilige betaalmethodes zoals:

“Bancontact (BE)”, “Ideal”, “Giropay (NL)” “Paypal” en “Worldline Visa &

Mastercard”, “Klarna” , “Google Pay”  en “Apple pay”.

Weet wel deze hierboven zijn een voorbeeld van wat veilige betaalmethodes in de praktijk zijn er nog veel andere veilige betaalmiddelen. Soms vindt je iets genaamd “SOCROFT” dit is een verzameling van alle bankier apps in België, Duitsland en Frankrijk. Erg handig en veilig dus.

Cryptomunten en veilig betalen

Je ziet ook dat mensen effectief nood hebben en een vraag hebben naar dit, naar veiligheid en online te kunnen betalen zonder zorgen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom cryptomunten en cryptovaluta zo populair geworden zijn.

Ken je de oude anekdote? “Toen mijners de nieuwe mijn ontdekte waren de mensen die het meeste geld verdiende degene die pikhouwelen verkochten” Supply & Demand. Aanbod & vraag. Zelfde geldt voor online veiligheid en online betalingen.

Het handelen en transacties van cryptomunten kan soms wat omslachtig zijn en moeilijk om mee van start te gaan, gelukkig bestaan er diensten zoals BitiCodes die dit alles veel meer toegankelijk maken voor ieder om ons heen! Lees meer op hun BitiCodes website!

Waarom is het belangrijk om je te verdiepen in cybersafety?

Misschien heb je helemaal geen zin om je hierin te verdiepen en wil je gewoon je ding doen? Wel dan jammer genoeg zal je vaak het slachtoffer zijn van phishing en fraude. Dus je eigen geld en identiteit beschermen online is even belangrijk als in het echte leven.

Als je niet verdiept of je zelf “slimmer” maakt in dit onderwerp ben je melk voor de kat, een prooi voor de leeuw.