Stedendriehoek

Hoe beleeft u Valentijnsdag?

Valentijnsdag komt eraan. Wat ga jij doen op deze dag? Misschien geef je wel een bloemetje of cadeautje aan je geliefde. Of je gaat samen gezellig uit eten. Of misschien vind je Valentijnsdag helemaal niet zo bijzonder en doe je niks speciaals. Hoe vieren stelletjes eigenlijk Valentijnsdag? Doen ze eigenlijk wel iets met Valentijnsdag? Wij waren heel benieuwd naar de antwoorden op deze vragen. Daarom zijn we in Apeldoorn de straat op gegaan en hebben we onderzoek gedaan naar hoe stelletjes Valentijnsdag beleven. Verschillende stellen hebben op onze vragen antwoord gegeven.

Door Wilma van der Wal

Fen (20) en Joep (21) zijn 2,5 jaar samen. “Ik vind dat Valentijnsdag wel erg commercieel is geworden. Maar zoveel mensen doen wel aan Valentijnsdag, dat je je haast schuldig voelt als je niks doet”, zegt Fen. “Ik weet nog niet precies of ik dit jaar wat ga doen, want we zijn met Valentijnsdag op wintersport. Maar andere jaren heb ik steeds zelf wat gemaakt, dat vind ik het leukste om te doen. Vorig jaar heb ik een kaart en een complimentenboekje gemaakt. Van Joep heb ik toen chocolade gekregen.”

De 41-jarige Arno is al 13 jaar samen met zijn vriend Mathijs. Arno vertelt: “Met Valentijnsdag gaan wij lekker uit eten in een leuk restaurantje. Ook sturen wij elkaar elk jaar een kaartje. Dat is een traditie geworden, die we nog steeds erg leuk vinden. Na 13 jaar ben ik nog steeds best wel romantisch, dat vind ik gewoon leuk.”

Rianne (29 jaar), werkzaam in een ziekenhuis, vertelt dat zij en haar verloofde (vrachtwagenchauffeur) dit jaar waarschijnlijk Valentijnsdag niet samen kunnen vieren, omdat ze op die dag beiden druk aan het werk zijn. “Vorig jaar hebben we ook niets aan Valentijnsdag gedaan. We vinden het wel leuk om elkaar door het jaar heen spontaan een cadeautje te geven, maar niet per se met Valentijnsdag. Ik was er vroeger wat meer mee bezig dan nu. Dan hoopte ik nog wel eens dat ik een kaartje zou krijgen.”

Paul (51 jaar) vertelt dat hij ontzettend veel houdt van zijn vrouw, waar hij al 26 jaar mee samen is, maar niet zozeer iets met Valentijnsdag doet. “Ik ben wel romantisch ingesteld, maar niet per se met Valentijnsdag. Het is niet zo dat ik dan helemaal uitpak.”

De 19-jarige Daphne is 1 jaar en vier maanden samen met haar vriend. Ze vertelt: “Ik vind Valentijnsdag niet heel belangrijk. Ik vind dat het niet echt nodig is. Wij hebben vorig jaar geen Valentijnsdag gevierd, en ook dit jaar gaan we het niet vieren. Wij doen gewoon door het jaar heen leuke dingen, maar niet speciaal met Valentijnsdag. “

Zo zie je maar, iedereen beleeft Valentijnsdag op een andere manier. De één doet echt iets speciaals op deze dag, de ander vindt dat niet nodig, en maakt er geen speciale dag van. Maar Valentijnsdag zal nog wel een hele tijd populair blijven in Nederland. Deze traditie houden we vast nog wel een hele tijd vol.

Dit is het artikel dat voortgekomen is uit ons onderzoek. Maar wij zijn ook heel benieuwd hoe andere lezers Valentijnsdag beleven, of niet en waarom niet. Reageer via de link onderaan dit artikel.