Stedendriehoek

Historisch Café over 100 jaar Radio Kootwijk

RADIO KOOTWIJK – De oorspronkelijke functie is verdwenen, maar het voormalige zendstation Radio Kootwijk op de Veluwe is nog altijd een unieke enclave in Nederland. In het kader van de Atlas van Apeldoorn 2023 is het Historisch Café op vrijdag 14 april in CODA Café volledig gewijd aan 100 jaar Radio Kootwijk.

Historicus Frederik Erens verhaalt over het zendstation aan de ‘andere kant’ (Radio Malabar), over het belang van de verbinding, en het art deco-stadsbeeld van Bandoeng. Hans van de Water belicht hoe het staatsbelang van stabiele communicatie met het toenmalige Nederlands-Indië een einde maakte aan de zich jarenlang voortslepende discussie in de gemeenteraad over de elektrificatie van Apeldoorn. En vertegenwoordigers van de dorpsraad van Radio Kootwijk vertellen over het (hedendaagse) leven in dit bijzondere dorp, dat ooit een knooppunt was in de internationale communicatie van en met Nederland.

Ariane van Burg en Roger van der Weijden van de Commissie 100 jaar Radio Kootwijk, geven een presentatie over de gemeenschap vroeger en nu, in samenwerking met de Dorpsraad van Radio Kootwijk.

Het programma omvat ook het bekende ‘nieuwsblok’, waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een (historische) activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. In haar vaste gesproken column geeft directeur-bestuurder Carin Reinders van CODA haar kijk op een actueel erfgoedthema.

Het Historisch Café is een initiatief van Erfgoedplatform Apeldoorn en wordt vrijdag 14 april van 17.30 tot 19.00 uur gehouden in CODA Auditorium, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. De toegang is gratis. Het volgende Historisch Café wordt gehouden op vrijdag 2 juni 2022.