Stedendriehoek

Hij komt eraan! De sinterklaasintocht in Apeldoorn 2023

Bron: Uit in Apeldoorn

Op zaterdag 18 november is de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn!

Op zaterdag 18 november verwelkomen de Sint en de Pieten alle Apeldoornse kinderen in het Pepernotenpark, beter bekend als het Oranjepark. Er zijn allerlei activiteiten gepland, zoals Pietengym met Accres, spetterende optredens van Joji School of Arts en Dj&Pesto, pakjes gooien, voetballen. En dit jaar voor het eerst: een live-uitzending van het Apeldoorns Sinterklaasjournaal uit het park met presentator Jan de Hoop. Het belooft een groot feest te worden! Meer informatie over het programma volgt binnenkort!

Intocht Sinterklaas in Apeldoorn en de dorpen

Ook bij verschillende winkelcentra in Apeldoorn en de dorpen rond Apeldoorn komt Sinterklaas met zijn Pieten een middagje op bezoek. Je kunt zelfs met de Sint in de stoomtrein en ook het logeerhuis van Sint Nicolaas is weer te bezoeken. Waar en wanneer komt Sinterklaas aan? Je vindt het in de Uitagenda van Apeldoorn. Bekijk alle sinterklaasintochten en activiteiten in en rond Apeldoorn via de link of hieronder.

Zachtjes gaan de paardenvoetjes

Een zachte muziektheatervoorstelling waarbij iedereen mee mag zingen

In een rustige, ontspannen sfeer hoor je het verhaal van Pietje Moe. In grappige en fantasievolle scènes zie je hoe Pietje Moe voor het eerst met Sinterklaas mee mag en van alles ontdekt. De voorstelling is omlijst met de allerleukste Sinterklaasliedjes. Uit volle borst meezingen mag!

Zachtjes gaan de paardenvoetjes is geïnspireerd op het gelijknamige prentenboek met cd, geBmaakt door Ageeth de Haan en illustrator Noëlle Smit die voor deze voorstelling ook het decor ontwierp. In 2017 is het boek met cd door uitgeverij Gottmer opnieuw uitgegeven in een nieuwe versie.

Pepernoten wandeling

Over de Pepernoten wandeling

Voor de fanatiekere wandelaar is er de 15, 20 of 25 kilometer. Alle afstanden starten in het clubhuis van Apeldoornse Wandelvereniging De Trekvogels. Na de start loop je door Apeldoorn-Zuid naar het Westenenkerpark. Vervolgens gaat de tocht via de sprengen richting Ugchelen om uiteindelijk in het Orderbos uit te komen. Het grootste deel van dit bos bestaat uit heuvelachtig dennenbos, maar je vindt er ook kleinere heidevelden en oude beukenlanen.

In het Orderbos is een rustpost ingericht in de blokhut van de scouting. Sinterklaas en Pieten zullen hier de wandelaars begroeten, natuurlijk met pepernoten. De deelnemers aan de 15 en 20 kilometer wacht na deze rust een wirwar van kleine bospaadjes afgewisseld met open vlaktes. De route van de langste afstand, de 25 kilometer, gaat via Kroondomein Het Loo richting Asselt.

Deelnemers aan de kortere afstanden gaan na de rust in de blokhut via bospaadjes weer richting de start. De Sint heeft het druk tijdens de Pepernoten wandeling, want ook in het clubhuis van De Trekvogels zal hij aanwezig zijn. Je kunt zowel op zaterdag als op zondag de Pepernoten wandeling lopen.

Afstanden:

  • 5 km 09.00 – 13.00 uur
  • 10 km 09.00 – 13.00 uur
  • 15 km 09.00-12.00 uur
  • 20 km 09.00-11.00 uur
  • 25 km 09.00-11.00 uur

Intocht Sinterklaas in Beekbergen

Op zaterdag 18 november is de intocht van Sinterklaas in Beekbergen!

Zaterdag 18 november worden Sinterklaas en zijn pieten weer als vanouds binnengehaald in Beekbergen met een sfeervolle avondintocht. Samen met zijn Pieten arriveert hij om 16.00 uur op het station in Beekbergen/Lieren. Sint neemt zijn eigen muziekpieten mee, die voor vrolijke muziek zullen zorgen.

Dit jaar heeft de Sint gekozen voor een nieuwe locatie: Texeira de Mattospark.Omdat het tegen die tijd al aardig donker zal: worden, zou het fijn zijn als de kinderen een lampion meenemen. De Sint en Pieten dragen kleding met duizenden lampjes. De feestelijke optocht zal via de Dorpstraat Beekbergen bereiken ( route: Station Beekbergen – Dorpstraat – van Schaffelaarweg – Hietveldweg – Loenenseweg – Texeira de Mattospark).

In Texeira de Mattospark is er van alles te doen. Er allerlei spelletjes te doen met de pieten, knutselpiet is aanwezig, je kan je laten schminken en niet te vergeten de meet & greet met Sint. Voor ieder kind zal er een cadeautje zijn en er zijn ook dit jaar weer voldoende pepernoten.

Intocht Sinterklaas in Vaassen

Op zaterdag 18 november is de avondintocht van Sinterklaas in Vaassen!

Avondintocht van Sinterklaas

Het is alweer bijna zover: Sinterklaas komt weer in Nederland aan met een boot vol snoepgoed, cadeautjes en leuke pietjes. Nadat Sinterklaas dit jaar ‘s middags in Hellevoetsluis aankomt, rijdt hij snel door richting Vaassen. De intocht met Sinterklaas en al zijn pieten in Vaassen zal dit jaar rond 17.30 uur vanaf Sportcentrum de Koekoek beginnen. Let op: de route van de intocht is langer dit jaar.

Activiteiten bij Kasteel Cannenburch

Rond 18.30 uur zal Sinterklaas bij Kasteel Cannenburch aankomen. Van 17.00 tot 19.00 uur is het terrein voor het kasteel in gezellige sferen en helemaal klaar voor de aankomst van Sinterklaas. Er zijn foodtrucks, vrolijke lichtjes verlichten het feestterrein, drankjes kunnen genuttigd worden voor het kasteel en het geheel zal met muziek en dans aangekleed zijn!

Bezoek de Sint in Vaassen

Ontdek waar de Sint eet en slaapt en help de pieten met de pakjes.

Op zaterdag 25 November. Daal de trap af naar de gewelvenkelder van Kasteel Cannenburch en kijk in de keuken hoe de pieten aan het bakken zijn. Onderweg kom je de vroegere kasteelbewoners tegen en zie je hoe iedereen druk is met alle voorbereidingen voor pakjesavond. De tafel is al mooi gedekt voor de Sint. Vergeet vooral niet om hem persoonlijk een hand te geven. Kinderen kunnen de pieten helpen met de vele pakjes die door de schoorsteen gegooid moeten worden.

Intocht Sinterklaas in Loenen

De intocht van Sinterklaas

Het is bijna weer zover! Zaterdag 18 november komt sinterklaas aan in Apeldoorn en een dag later, op zondag 19 november, verwelkomen we Sinterklaas en de Pieten in Loenen. De gezellige intocht met muziek op de wagen start om 14.00 uur met een route door het dorp (niet bij de Brink). De organisatie hoopt dat er veel kinderen langs de route staan om Sinterklaas feestelijk te ontvangen.

De route

De route is als volgt:

Via de Molenbeek richting Hamakker, Hoenderikken, Boerboom, Hoenderikken links, Hameinde, Eerbeekseweg links, Horstweg, Jouchem Sprinckmeijerweg, Wolff Gabrielsweg, Hackfortweg rechts, Cornelis Hendrixstraat, Horstweg links, Hoofdweg, Leeuwenbergweg, Derkmulderweg, Leeuwenbergweg, Engelenweg, Hoofdweg rechts richting De Brink.

Aansluitend aan de optocht ontvangt Sinterklaas je graag om 15.00 uur in dorpscentrum De Brink om samen met de pieten er een groot feest van te maken!

Logeerhuis van Sint Nicolaas

Bezoek zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 het Logeerhuis van Sint Nicolaas

Het Logeerhuis

Het Logeerhuis van Sint Nicolaas hoeft geen introductie meer voor de echte fans. Waar anders kunnen kinderen zo meeleven én meedoen met de avonturen van Sint Nicolaas en zijn pieten? Elk jaar neemt de goedheiligman een weekend lang zijn intrek in het Woldhuis in Apeldoorn. Daar treft hij samen met zijn ruim 80 pieten de voorbereidingen voor de feestelijke pakjesavond op 5 december. Je kunt Het Logeerhuis van Sint Nicolaas op zaterdag 25 en zondag 26 november bezoeken. De rondleidingen in Het Logeerhuis zijn uitverkocht, maar ook op het buitenterrein is veel te beleven!

Het buitenterrein

Het buitenterrein loopt vol met pieten die de kinderen vermaken. Kinderen kunnen er van alles doen zegt Arendo Sturre. Vorig jaar bleek het pony rijden een succes. Daarom zijn deze ook dit jubileumjaar weer aanwezig. Verder kunnen kinderen popcorn poffen of een broodje bakken bij het warme kampvuur. Om dit jubileumjaar ook te vieren met onze bezoekers, hebben we extra entertainment op het buitenterrein. Ook is scoutinggroep JJB en Circus Apeldoorn weer van de partij, zodat de kinderen weer kunnen klimmen op de klimwand als een echte piet en hun kunsten vertonen bij de circustent. Een populaire activiteit is de handtekeningenkaart waarmee de kinderen op zoek kunnen naar de themapieten. “De kinderen zijn hier dol op en rennen het hele terrein over”, vertelt Arno Ribbink bestuurslid van het eerste uur. De hele dag zijn er optredens in het gezellige Pietencafé, waar Piet Latus Pas en ook het muzikale duo DJ&Pesto van zich laten horen. Geen kaartje voor een rondleiding is dus geen enkele reden om het weekend van 25 en 26 november niet vrij te houden voor een bezoek aan Het Logeerhuis van Sint Nicolaas.

Met Sint in de stoomtrein – de Sinterklaas Pepernoten-Express

Sinterklaas en zijn Pieten zijn in november weer in ons land. Stoom mee met de Sinterklaas Pepernoten-Express!

Naast het reizen met de stoomboot is Sinterklaas ook gek op de stoomtreinen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Een paar jaar geleden heeft hij zelfs een stoomtrein gebruikt om van Spanje naar Nederland te reizen! Sinterklaas komt daarom met een heleboel Pieten naar Beekbergen om samen met jou te genieten van een fantastisch bezoek aan het Museumstoomdepot en een treinreis in één van de zitrijtuigen tussen Beekbergen en Eerbeek. Sinterklaas en zijn Pieten reizen gezellig met de trein mee. Hij neemt voor ieder kind ook nog een verrassing mee uit Spanje. En de Pieten zullen tijdens de rit naar Eerbeek niet stilzitten! Vertrektijden & ritten.

Rit 1

De eerste optie om te boeken start om 9.30 uur op het Museumstation van Beekbergen. Bij de start kun je kennismaken met Sinterklaas en zijn Pieten en is het maar hopen dat de stoomtrein op tijd klaar is voor vertrek… je weet maar nooit met al die pieten!

Nadat iedereen is ingestapt in de zitrijtuigen, zal de stoomtrein rond 10.00 uur vertrekken vanaf station Beekbergen voor een reis naar Eerbeek en terug. De stoomtrein is weer terug op het station van Beekbergen om 11.35 uur.

Rit 2 (zelfde programma als rit 1)

De tweede optie om te boeken start om 12.35 uur op het Museumstation van Beekbergen. De stoomtrein vertrekt rond 13.05 uur vanaf station Beekbergen voor een reis naar Eerbeek en terug. De stoomtrein is weer terug op het station van Beekbergen om 14.30 uur.

Vier Sinterklaas in Monkey Town Apeldoorn

Spelen, dansen en… natuurlijk Sint en zijn Pieten ontmoeten.

Ook dit jaar pakken wij groots uit met een Sint & Piet Weekend! Kom jij ook langs? Alle shows zijn inbegrepen bij de reguliere toegangsptijd.

Mega Piet Toby Sinterklaasshow 

Zaterdag 25 november van 15:45 uur tot 16:30 uur

Rogier de Avonturier met het Sinterklaasfestijn

Zondag 26 november van 13:30 uur tot 14:30 uur

Sinterklaas op de Eglantier

Sinterklaas komt weer naar Winkelcentrum De Eglantier in 2023!

Sinterklaas komt weer naar Winkelcentrum De Eglantier in 2023! Het winkelcentrum staat op zaterdag 25 november de hele dag in het teken van Sinterklaas, dat wil je niet missen. Meer info volgt binnenkort.

Bron: https://uit.inapeldoorn.nl/sinterklaas/