Stedendriehoek

Hidde Klink met gezonde spanning naar EK Bloemsierkunst

APELDOORN – De 23-jarige Hidde Klink werd vorig jaar eerste bij het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst voor Junioren en doet dit jaar mee met het Europees Kampioenschap. Samen met collega Lotte en werkgeefster Miranda vertrekt hij woensdag 13 september naar Sint Truiden in België. “De zenuwen beginnen te komen”, lacht Hidde.

De enthousiaste bloemist heeft in een korte tijd veel bereikt. Ruim vier jaar geleden kwam hij met zijn stage bij Meesterlijk Geschikt Bloem & Groen, Styling & Events in Apeldoorn terecht. In 2014 deed hij mee met het SBS-programma Hollands Beste Bloemstylist. Hij was een van de jongste deelnemers met zijn twintig jaar en haalde de kwartfinale. Nog geen twee jaar later, in 2016, werd hij Nederlands Kampioen Bloemsierkunst voor Junioren. Hiddes passie voor bloemen begon tijdens zijn opleiding Groen & Dier. “Ik wilde eigenlijk de dierenverzorging in”, vertelt hij. “Maar door de opleiding werd ik heel enthousiast over bloemen.” Hij volgde een studie Bloemendetailhandel aan de Landstede in Raalte. Tijdens zijn stage bleef hij hangen bij Meesterlijk Geschikt in Apeldoorn. Na ruim vier jaar werkt hij hier nog steeds met veel plezier. “Elke dag is anders, en dat vind ik zo leuk.”

Op woensdag 13 september is de aanvoerdag voor het EK in Sint Truiden. “Dan komen alle materialen binnen. Het is overdag laden en lossen en ’s avonds is er een diner en een meeting met de juryleden en de andere kandidaten.” Donderdag 14 tot en met zaterdag 16 september is de wedstrijd en op zondag 17 en maandag 18 september de expositie. De uitslag is na de laatste opdracht op zaterdag. In totaal moeten de kandidaten vijf opdrachten maken, waarvan de laatste een verrassing is. “We moeten in ieder geval een bruidsboeket maken, een weddingcake-versiering, een stuk waarbij Adam Eva verleidt tot het eten van de appel en een bodydecoratie.”

Het is nog even ‘knallen’ voor de jonge bloemist. “Ik begin de spanning wel te voelen, maar het is gezonde spanning. Gelukkig werk ik het beste onder druk.” Hij glimlacht: “We gaan voor de eerste plaats, maar de ervaring alleen is al super!”