Stedendriehoek

(H)EUREKA!

Eureka! De horeca mag open. Het zal mij benieuwen. Die regels zijn voor mij horecadabra. In de wirwar van voorschriften heb ik ontdekt dat je met maximaal 30 luitjes binnen mag zitten. Dat wil nu toch geen hond. Daarover gesproken: de dierenasiels stromen leeg. Een corona-leegloop. Mensen vervelen zich de vinkentering, dus adopteren ze een dier. Mooi. Kleine afspraak maken? Poekie of Bello ook houden als papa en mama weer gaan pielepallen op het werk en de kinderen richting school peddelen. De lockdown voor asieldieren versoepelen, niet meer aanscherpen.

Enfin, de horeca. Op het terras mogen zo veel als mogelijk tafeltjes staan, als de anderhalve meter maar geborgd wordt. Binnen mag je tetteren op reservering, buiten is het vrij tafeltje tackelen. Dan een heleboel onnavolgbare regels over mensen uit één huishouden en dat clubs en discotheken gesloten blijven. Maar dan komt de mooiste bepaling van de hele versoepeling: clubkantines blijven gesloten, ‘want dat is geen horeca’.

Berg mij maar op. Het is dus belangrijker om je bakkes vol bier te gooien dan om mensen die gesport hebben een watertje en een tosti aan te kunnen bieden? Dat we niet in elkaars snufferd mogen hijgen en zweten in de club a la, maar dat Liesje na de waterpolo geen AA’tje voor een euro mag scoren? Horeca open, kantines open. Klaar.

Bij deze belegen borrelaar en doorgewinterde horecabezoeker hangt de vlag uit. Maar ik ben ook zenuwachtig. Bloedje-nerveus. Wat doet Boris na een paar bakkies op? Houdt ‘ie zich dan nog zo gezellig aan die anderhalve meter afstand? Je moet aan je tafeltje blijven zitten. Hoe lang dan? Mag je de hele dag terrassen? Wat als je bekenden ziet? Hoe moet je flirten? Is daar aan gedacht? De singles van deze wereld? Het RIVM verbiedt het hebben van ‘random seksbuddy’s’. Mooi. Zelfs regels voor m’n seksleven. Hoe je dan wel moet fokken, dat weten ze zelf ook niet, staat op de site. Maar hoe kom ik er aan? Als ik zou willen hatseflatsen? Stief aan een tafeltje op het terras? Tinder mag niet, is te random. Je mag nergens blijven hangen en in het OV draag je een mondkapje. Weg flirt-lach. De singles zijn reddeloos verloren. Heb Rutte gebeld. We beginnen een vrijgezellen-asiel en hopen op een corona-leegloop.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl