Stedendriehoek

Het verhaal van Orpheus in Orpheus

APELDOORN – Orpheus was in de Griekse mythologie de zoon van Oeagrus en de muze Calliope en een begaafd musicus, dichter en zanger. Geen wonder dat het theater in Apeldoorn bijna zestig jaar geleden de naam Orpheus kreeg. Het verhaal van Orpheus en zijn vrouw Eurydice mag dan ook niet ontbreken in de programmering dit voorjaar.

Toen Orpheus pas getrouwd was, werd zijn vrouw Eurydice door een slangenbeet gedood. Orpheus daalde af in het rijk van Hades (de onderwereld) om haar terug te halen. Daar ontroerde hij door zijn muziek de heersers van de onderwereld zozeer, dat het hem werd toegestaan Eurydice weer naar de aarde terug te brengen, op voorwaarde dat hij niet naar haar zou omkijken tot ze de aarde bereikt hadden.

Op donderdag 16 mei brengt de Nederlandse Reisopera in Orpheus een bewerking van het verhaal dat al honderden keren is verteld: Orphée et Eurydice. Regisseur Jennifer Williams creëerde een poëtisch en fantasierijk concept, waarin de ruimte abstract wordt en ze speelt met tijdverdichting: “Ik ben een regisseur die niet van realisme houdt.” De muziek wordt gespeeld door Phion, orkest van Gelderland en Overijssel en de muzikale leiding is in handen van dirigent Sascha Goetzel.

Mirjam Barendregt, directeur Orpheus: “Het kan natuurlijk niet anders dan dat Orphée et Eurydice in Orpheus wordt gebracht. Ook ik heb al eerdere versies gezien en ik weet zeker dat de Reisopera, een van onze vaste gezelschappen, er weer iets bijzonders van maakt. Hun producties zijn helemaal van nu en zijn ook toegankelijk voor de niet doorgewinterde operakenner. Misschien snappen mensen nu ook waarom er in het logo van Theater Orpheus een lier zit. Orpheus houdt van Orpheus.”

Orphée et Eurydice is op donderdag 16 mei te zien in de Hanoszaal van Orpheus. Voor meer informatie en tickets: orpheus.nl