Stedendriehoek

Het stoomt weer op de Veluwe

APELDOORN – De vakanties zijn begonnen en dat wil zeggen dat de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij er weer vrolijk op los stoomt. Tot en met zondag 27 augustus klinkt de stoomfluit elke dag, behalve op zaterdagen, over de Veluwe. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie voor een uniek dagje uit tijdens de vakantieperiode.

Als het vertreksein klinkt, zetten de stoker en de machinist hun machtige machine in beweging voor een reis terug in de tijd. Terwijl de reizigers genieten van het prachtige uitzicht, zijn de stoker en de machinist druk bezig om de trein op gang te houden. Met een rustig gangetje en met regelmatig fluiten bij overwegen, gaat de stoomtreinreis over de prachtige Veluwe.

Er zijn deze zomer verschillende reismogelijkheden. Zo kun je op enkele doordeweekse dagen beginnen op het NS-station van Apeldoorn om 10.15 uur voor een reis naar Eerbeek en terug. Of stap je liever op in Beekbergen om 14.10 uur voor een reis naar Dieren en terug? Deze zomer is het zelfs mogelijk om te starten op het station van Eerbeek om 11.35 uur voor een reis naar Apeldoorn en terug. Er wordt niet elke dag gereden volgens dezelfde dienstregeling, dus is het goed de rijdagenkalender op www.stoomtrein.org/dienstregeling voor alle vertrektijden en opstaplocaties per rijdag te controleren.

Aansluitend of tijdens de treinrit is er de mogelijkheid om in Beekbergen het imposante stoomdepot te bezoeken. Daar treft men een indrukwekkende collectie stoom- en diesellocomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, een draaischijf, klassieke seinpalen, overwegbomen en nog veel meer. De machtige stoomlocomotief wordt losgekoppeld van de trein en rijdt het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen.

Met de Stoomcourant in de hand wandelt men langs alle bijzondere plekjes op het stoomdepot, om zelf te beleven wat er in het stoomdepot vroeger allemaal moest gebeuren om met stoomtreinen te kunnen rijden. Tickets reserveren is mogelijk via www.stoomtrein.org. De kosten voor de rit met de stoomtrein zijn €19,50 voor volwassenen en €10,- voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis mee. (Foto: Sven Scholten)