Stedendriehoek

Het Marktplein toen en straks

APELDOORN – Aan het Marktplein wordt hard gewerkt om er een levendige, royale en groene plek voor alle Apeldoorners van te maken. Het is een plein met impact, geschiedenis en toekomst. Tijdens de werkzaamheden is de campagne ‘Marktplein: van toen, naar toekomst #pleinvandestad’ te zien.

Wie nieuwsgierig is naar de mooie verhalen ‘van toen’, kan deze ontdekken op de bouwhekken langs het gemeentehuis. Wie het plein van de toekomst al wil beleven, kan er op verschillende plekken QR-codes scannen en filmpjes bekijken.

Het Marktplein heeft al eeuwenlang een belangrijke sociale functie. Op dit centrale plein in de stad hebben al veel evenementen en bijeenkomsten plaatsgevonden. En er liggen mooie ontmoetingen en gebeurtenissen in het vooruitzicht. Het wordt weer een plein voor iedereen, een heerlijke plek om te zijn voor jong en oud en waar nieuwe herinneringen gemaakt worden.

Toen en straks een belangrijke sociale functie

De Oranjes vierden in het verleden al graag feest op het Marktplein en ook de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog werd er groots gevierd. Toch was het niet alleen een plein voor feestelijkheden. Het was ook een plek om te herdenken, te schuilen, te handelen. Ook vroeger werd hier al markt gehouden. En vond op woensdag de veemarkt plaats, met alle rituelen die daarbij hoorden. Uniek was natuurlijk ook dat walvis Jonas ‘een bezoek bracht’ aan het Marktplein.

Met al het groen, de ruimte, banken en speelgelegenheid krijgt de sociale functie weer een impuls en wordt het nieuwe Plein van de Stad weer een ontmoetingsplek. In het ontwerp van het Marktplein, dat door Apeldoorners tijdens een verkiezing als winnaar is gekozen, is meer ruimte voor groen. Dat sluit aan op de plannen die Apeldoorn, als hoofdstad van de Veluwe, heeft voor de binnenstad als stadspark.

Ontdek alle verhalen bij de pilaren onder het gemeentehuis (Marktplein 9). Daar staan bouwhekken met doeken waarop beelden (uit onder andere het CODA archief) en verhalen staan over de geschiedenis van het Marktplein. Wie benieuwd is naar de toekomst van het plein, kan QR-codes scannen die op vijf verkeersborden rondom het Marktplein staan. Die verwijzen naar filmpjes, die een indruk geven van hoe het plein er vanuit die verschillende invalshoeken uit komt te zien.

‘Marktplein: van toen, naar toekomst #pleinvandestad’ is een initiatief van de Gemeente Apeldoorn in samenwerking met Apeldoorn Partners. Zie ook: www.inapeldoorn.nl/pleinvandestad