Stedendriehoek

Het dagelijkse leven tijdens de oorlog

GARDEREN – ’t Veluws Zandsculpturenfestijn blijft verrassen én vernieuwen. Niet alleen zijn alle zandsculpturen (en dat zijn er nogal wat) tot nog zeker eind deze winter te bewonderen, er komt bovendien een nieuwe ruimte met een unieke expositie. Hier maakt men vanaf 5 december kennis met honderden miniaturen van personen en dieren die stuk voor stuk in een wereld van zand staan opgesteld. Alles staat in het teken van ‘het dagelijkse leven tijdens de oorlog’, dat perfect aansluit bij het huidige thema ‘75 Jaar Bevrijding’.

Alles op schaal 1:5
De expositie met de handgemaakte miniaturen wandel je binnen nadat je de indrukwekkende zandsculpturen van de Slag om Arnhem en Pearl Harbor (maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog) hebt gezien. In tegenstelling tot deze imposante beelden maak je hier kennis met een wereld in het klein. Van gebouwen en straten van zand tot figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan, alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5. Eén ding is zeker, je blijft kijken en ontdekt steeds weer wat nieuws.

Laat je verrassen
De zandkunstenaars hebben zeven diorama’s, ofwel ‘kijkkasten’, gemaakt waarin allerlei situaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog driedimensionaal worden uitgebeeld. Tijdens je route maak je kennis met de bewoners van Nederland die zich staande moesten houden, terwijl het dagelijkse leven ‘gewoon’ doorging. En… in deze oorlogsdiorama’s staat en zie je echt van alles. Van heel veel figuren van zowel mens als dier, tot allerlei voertuigen en de prachtigste gebouwen met ramen die verlicht zijn. Je ziet zelfs rook opstijgen tussen het puin na het bombardement van Rotterdam. Ontdek jij alle bijzondere taferelen die worden uitgebeeld? Weet jij bijvoorbeeld waar de onderduikers zich hebben verstopt? En kun je de mensen vinden die verzetsblaadjes uitdelen of zie je het kind dat brood steelt bij de bakker? Kijk je goed, dan zie je altijd weer iets verrassends.

Winterklaar
Niet alleen binnen, maar ook buiten vind je heel veel zandsculpturen. Onlangs is het buitenterrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dan ook aangepakt en winterklaar gemaakt door niemand minder dan Rob Verlinden en Ivo Putman van het televisieprogramma De Grote Tuinverbouwing. Op deze manier komen alle zandsculpturen nog beter tot hun recht.

Prijs en openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn is tot en met eind deze winter van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur geopend. Op zondag is het park gesloten. Er wordt gewerkt met een tijdslot. Op deze manier wordt het toegestane maximumaantal bezoekers per uur gegarandeerd en houden ze samen met jou grip op de situatie. De verkoop van online tickets vindt uitsluitend plaats via www.zandsculpturen.nl.

De toegangsprijzen bedragen: 13 jaar en ouder: €10,-; 6 tot en met 12 jaar: €5,-; 0 tot en met 5 jaar: gratis entree. Voor meer informatie www.zandsculpturen.nl.