Stedendriehoek

Het beschermscherm

De winkels mogen terug open en ook het sociaal leven komt stilletjes aan weer op gang. Maar om een veilige overgang te garanderen, is het belangrijk om de maatregelen nog steeds op te volgen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Scherm
Je ziet ze bij de kassa van de supermarkt. Platen van plexiglas die als bescherming tegen het coronavirus dienen. Het voorkomt dat vochtdruppels van de ene persoon in het gezicht van de ander komen. De kunststofschermen, meestal gemaakt van plexiglas, zijn er in de eerste plaats op gericht om mensen te beschermen. Het voorkomt dat vochtdruppels van de ene persoon op het lichaam of in het gezicht van de ander komen. Het is eigenlijk een grote variant van een medisch spatmasker. De afstand voor druppels wordt veel groter door zo’n scherm, want de directe lijn tussen twee personen is door het scherm doorbroken.

Acrylaat
Hoe groter en passender het scherm, hoe groter de kans dat het eerste contact met het virus vermeden kan worden. Veruit de meeste schermen tegen het coronavirus zijn van acrylaat. Een stevigere materiaalsoort is polycarbonaat. Het Voordeel van dat materiaal is dat het een betere UV-bescherming heeft en daardoor meer toepassingen voor buiten heeft.

RIVM
Het RIVM stelt dat het niet uitmaakt of het spatscherm van plexiglas of polycarbonaat is. Zolang het maar geen vocht doorlaat. Voor optimale bescherming moet je een bepaalde ruimte volledig kunnen afsluiten. Een kassa in de supermarkt is goed af te sluiten, maar bijvoorbeeld in de horeca is dat minder mogelijk. De afmeting van corona schermen is het belangrijkste voor de veiligheid. Hoe groter en passender het scherm, hoe groter de kans dat het eerste contact met het virus vermeden kan worden. Het nieuwe normaal is plastic schermen voor de kassa en waarschuwingsstickers op de grond.

Er zijn schoenenwinkels met ‘paskasten’ waar de klant de voeten doorheen steekt. Of met het zogeheten ‘afpasscherm’, een plexiglazen kamerscherm met twee gleuven tot heuphoogte. De klant staat achter het plastic, het personeel steekt van buitenaf de armen door de gleuf. Het is een systeem om op een veilige manier kostuums aan te meten.