Stedendriehoek

Het belang van een diefstal en inbraken verzekering

Bron: Pixabay

Bron: Pixabay

Je hebt pas je intrek genomen in een nieuwe woning en op een goede dag krijg je te maken met een inbraak. Of je wordt onderweg naar het werk bestolen van je nieuwe iPhone waar je heel hard voor gewerkt hebt. Hoe krijg je je waardevolle spullen terug? Of ben je ze gewoon kwijt als iemand ze komt stelen? Om je in te dekken voor dit soort vervelende situaties, kun je het best kiezen voor een diefstal en inbraken verzekering. In dit artikel wordt het belang van dit soort verzekering nader besproken.

Soort verzekeringen
Als je eenmaal besluit om een diefstal en inbraken verzekering af te sluiten, dan zal je merken dat er redelijk wat keus is. Je kunt verzekeringen afsluiten waar een woningdekking inbegrepen is. Een woning dekking helpt bijvoorbeeld als je moet betalen voor reparaties van schade welke het gevolg zijn van een inbraak.

Een verzekering waarbij ook je persoonlijke eigendommen verzekerd zijn helpt bijvoorbeeld om de kosten te dekken bij het vervangen en de reparatie van je gestolen of beschadigde goederen. Als een dief goederen van je huis steelt, kan de dekking van persoonlijke eigendommen helpen om ze te vervangen. Verder dekt een verzekering voor huiseigenaren onder andere diefstal van eigendommen en schade aan je huis als gevolg van een inbraak.

Hoeveel verzekeringen moet ik afsluiten om alle kosten te dekken?
Het bedrag dat je van een verzekeraar kan verwachten hangt helemaal van de verzekering welke je hebt afgesloten. Hier speelt ook je polis een belangrijke rol. Het is handig te weten dat elke dekking in een polis een limiet heeft. Dit limiet is het maximale bedrag dat een verzekeraar bereid is te betalen voor een ingediende en gedekte claim. Bij het afsluiten van een verzekering zul je ook altijd rekening moeten houden met je eigen risico.

Inbraakschade herstellen met een woningdekking
De herstel van inbraakschade is meestal opgenomen in je polis. Dat geldt ook voor het vervangen van beschadigd materiaal. De kans is in de meeste gevallen wel groot dat de schade aan je huis dat is veroorzaakt door een inbraak, de dekkingsgrens voor je woning niet zal bereiken. De bedragen zijn meestal zo hoog als het bedrag dat nodig is om het gebouw opnieuw te bouwen.

Dekking van persoonlijke eigendommen
In andere gevallen sluiten personen een verzekering af welke betrekking heeft op het dekken van persoonlijke eigendommen. Zo’n dekking, bijvoorbeeld een verzekering van Lemonade, kan ook gebruikt worden om gestolen eigendommen te helpen vervangen. De vervangingskosten dekking komt hier aan de orde.

Op basis van deze dekking zal de verzekeraar je helpen de kosten te betalen om een goed terug te kopen tegen de huidige prijzen in de winkels. Als je echter een dekking voor de “werkelijke contante waarde” hebt, zal je verzekeraar eerst het goed afschrijven, dus in waarde doen afnemen. De verzekeraar zal je alleen betalen wat het gestolen goed je nog zou kunnen opbrengen en niet de kosten om een ​​nieuwe te kopen.

Ander verzekeringen welke helpen bij garage- inbraken
De dekking van andere structuren is meestal standaard van toepassing op de meeste woningverzekeringen. Meestal zijn daarbij overdekte constructies verzekerd. Je kunt dan denken aan een vrijstaande garage, schuur of hekwerk. De dekkingslimiet van deze objecten kan een percentage zijn van je totale dekkingslimiet van je woning.

Houd er rekening mee dat dit soort verzekeringen geen gereedschap of apparatuur in je garage dekken.  Ze vallen meestal onder de dekking van je persoonlijke eigendommen.

Wat doe je als eerst bij een inbraak?
Alvorens je een claim kan indienen bij een verzekeraar is het uiteraard van belang om eerst aangifte te doen bij een inbraak. Hierna kun je ook direct contact opnemen met je verzekeraar om een claim in te dienen. Deze kan vervolgens een kopie van het politierapport of je zaaknummer vragen om de claim verder in behandeling te nemen. Zie daar het belang dus om altijd eerst aangifte te doen. Het is ook raadzaam om eventuele materiële schade met foto’s of video vast te leggen alsook een lijst van de gestolen goederen.

Tot slot
Het is dus goed om te weten, dat je je goederen niet kwijt hoeft te zijn bij een eventuele woning inbraak. Je kunt kiezen voor een verzekering met een woningdekking of een dekking van je persoonlijke eigendommen om te voorkomen, dat je onnodig in de kosten wordt gejaagd om eventuele schade te herstellen of nieuwe goederen te kopen. Bekijk altijd goed de voorwaarden en dekking op jouw verzekeringspolis zodat je weet waar je aan toe bent.