Stedendriehoek

‘Het begint met de wil om te werken, de rest volgt vanzelf’

APELDOORN/DEVENTER – Je leest het in de krant, je ziet het op het journaal, het beheerst de social media: veel bedrijven kampen momenteel met een personeelstekort, in het ene geval wat schrijnender dan in het andere. Twee van die bedrijven die dringend nieuw, technisch vaardig personeel kunnen gebruiken zijn Co-Air Klimaatbeheersing en Cyclesport fietsen, fietsreparatie, onderdelen & accessoires. Beide bedrijven worden op de achtergrond gesteund door Grehamer & Company. Met Grehamer Invest steunt het bedrijf veelbelovende jonge ondernemingen op financieel gebied en als sparringpartner op hun groeipad.

Het belang van duurzame klimaatbeheersing thuis of op het werk is groter dan ooit. Grehamer & Company participeert om die reden dan ook in Co-Air. Ondernemer Ruut Groot Hulze van Co-Air gelooft al meer dan zestien jaar in het verwarmen en verkoelen door middel van airconditioning. Zijn bedrijf aan het Schumanpark 33 in Apeldoorn is gespecialiseerd in diverse klimaatregelingen, geschikt voor kantoren, winkels en woningen. Naast de verkoop en installatie biedt Co-Air ook onderhoudscontracten aan. Grehamer & Company ondersteunt Co-Air met de verdere professionalisering en het opschalen van de onderneming voor toekomstige groei.

Onder het Grehamer & Company Invest Portfolio valt ook Cyclesport, gevestigd aan Asselsestraat 98 in Apeldoorn, Houtmarkt 18 in Deventer en vanaf 1 april ook aan Asselsestraat 256. Marcel Kranenburg is sinds een jaar eigenaar van deze zaak. Samen met Ruut Groot Hulze is hij aangeschoven voor een wervend verhaal voor technisch geschoold personeel. “Onze ondernemingen maken een mooie groei door en daarvoor zijn extra handjes nodig. Natuurlijk is het belangrijk dat de nieuwe krachten een bepaalde technische basis hebben, maar de rest verzorgen wij. Belangstellenden kunnen bij ons terecht voor een interne opleiding, waarbij ze alle kneepjes van het vak leren. Wat ik vooral zoek in nieuwe medewerkers, is ‘een goede kop’ en een twinkeling in de ogen wanneer ze aan een fiets of aan de fietssport denken.”

Passie om te werken

Waar vroeger de opleidingen voor technisch personeel konden rekenen op voldoende aanwas, is de focus van studenten door de jaren heen verlegd naar andere opleidingen zoals bijvoorbeeld de ICT. “In mijn tijd zat je op de LTS met veertig leerlingen voor de installatietechniek. Nu zitten er drie”, geeft Groot Hulze aan. Kranenburg knikt: “Omdat schoolverlaters tegenwoordig minder vaak technisch geschoold zijn, doen we ook een beroep op zij-instromers. Het belangrijkste is in onze branche dat ze het gereedschap goed vasthouden en een motivatie hebben om te werken. Dat ze de wil hebben om te werken, in een leuk team. De grondhouding van de medewerker moet goed zijn, dan komt de rest vanzelf wel.”

Een van de medewerkers van Cyclesport is hét uithangbord voor het wervende praatje van Kranenburg en Groot Hulze. “Hij kwam privé uit een moeilijke situatie, maar heeft de kans bij ons met beide handen aangegrepen en is nu een belangrijk onderdeel van ons werkplaatsteam”, glimlacht Kranenburg. Groot Hulze bevestigt dit: “Als je echt wilt, lukt het. Ook bij Co-Air. Er is momenteel een explosieve vraag naar airconditioning-warmtepompen, omdat deze installaties zoveel besparen op de energierekening. Bij ons geldt wel de voorwaarde dat de installateur STEK en F-Gassen gecertificeerd is, maar alles begint bij de juiste motivatie om het vak te leren. Wanneer iemand bij ons in de opleiding komt – die is overigens in Ede – loopt hij of zij mee met een hoofdmonteur. Dat is noodzakelijk, want een airconditioner bevat voor het milieu schadelijke koelmiddelen.”

Werk als hobby

Kranenburg vervolgt: “De opleiding tot fietstechnicus vergt ook veel technische kennis, zeker met de enorme toename van elektrische fietsen. Bij ons vormen de e-bikes al zeker zestig tot zeventig procent van de verkochte fietsen.” De uitbreiding van het team van Cyclesport is ook nodig omdat heel binnenkort een derde vestiging aan Asselsestraat wordt geopend. “Daar gaan we het sportieve segment aanbieden: racefietsen, gravelbikes en mountainbikes. In de huidige vestiging gaan we ons dan focussen op de stadsfietsen en alles wat daarmee samenhangt.”

Groot Hulze is als directeur van Co-Air zelf het perfecte voorbeeld van het werken in zijn branche. “Ik ben op mijn achttiende begonnen in – destijds nog – de koeltechniek. Toen waren er nog geen airconditioners, die zijn pas in de jaren 90 gekomen. Voor mij is dit werk ook mijn hobby. Natuurlijk maak ik op kantoor de offertes, maar als het even kan ga ik met de installateurs mee naar de klant toe.”

Beide ondernemers sluiten graag af met een positieve boodschap: “Iemand die voor een opleiding en een baan in de techniek kiest, gaat een mooie toekomst tegemoet met de verwachte groeiende vraag naar technisch personeel.” Voor meer informatie over beide bedrijven, zie de websites co-air.nl en cyclesport.nl. Voor meer informatie over Grehamer & Company, zie de website grehamer.com

Foto’s:

Marcel Kranenburg (links) en Ruut Groot Hulze (rechts) in de werkplaats van Cyclesport.

 

 

 

 

 

Co-Air zoekt nieuw personeel voor de installatie van airco’s.