Stedendriehoek

‘Het afgelopen seizoen gaf me veel vertrouwen’

APELDOORN – Ze miste de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als gevolg van een verholpen hartkwetsuur, maar Shanne Braspennincx vocht zich de afgelopen winter terug in de Nederlandse sprintploeg. Op het wereldkampioenschap op de baan in Apeldoorn is ze nu troef op de keirin, de sprint én de teamsprint voor oranje. Ze kijkt uit naar het thuis-WK in Omnisport, dat plaatsvindt van woensdag 28 februari tot en met zondag 4 maart. “Het afgelopen seizoen gaf me veel vertrouwen.”

Het meest content is de naar Apeldoorn verhuisde Brabantse met het feit dat ze zich ontwikkeld heeft tot een zeer allround sprintster. Zo concludeert ze terugblikkend: “Voor aanvang van het seizoen keek ik – ook als ik dacht aan het WK in Apeldoorn – vooral naar de keirin en de teamsprint, maar ik moet zeggen dat ik op de sprint toch ook een mooie stap gemaakt hebt. Ik ben iemand die wat meer tijd nodig heeft gehad om dat te ontdekken. De inspanningen van de trainingen met de gewichten en het fietsen met hoge verzetten betalen zich nu uit. En als ik eerlijk ben: die extra kansen om me te ontwikkelen op dit onderdeel, kwamen ook omdat Elis Ligtlee wat langer geblesseerd was.”

Als ze vooruitblikt op het WK, is duidelijk dat de lat hoog ligt: “Ik zou om te beginnen graag de keirinfinale halen. Ben je daar eenmaal aanbeland, dan is er veel mogelijk. Maar natuurlijk hoop ik ook zo ver mogelijk te komen in het sprinttoernooi. Ik heb vertrouwen gekregen van het afgelopen seizoen. Op de teamsprint hoop ik dat we echt boven onszelf uit kunnen stijgen. Het is mooi om weer op dit niveau te kunnen presteren na mijn hartproblemen. Achteraf heb ik in die periode goed gewerkt aan mijn zwakke punten en heb ik die tijd gebruikt om mijn lichaam nog sterker te maken.  Daar pluk ik nu de vruchten van. Zo zie je dat je overal sterker uit kunt komen.”

Ze hoopt iets extra’s te kunnen brengen op de thuisbaan van Omnisport. “Misschien lukt dat met de hulp van het publiek. Ik moet zeggen dat ik in 2013 op het Europees Kampioenschap hier in Apeldoorn wel wat last had van de druk van het moeten presteren voor eigen publiek. Met Elis Ligtlee was ik net Europees kampioen op de teamsprint geworden bij de beloften-vrouwen en de verwachtingen waren ook bij mezelf hoog gespannen. Ondertussen heb ik heel wat meer ervaring opgedaan bij belangrijke baanwedstrijden, dus ik hoop dat het me nu juist een boost geeft om hier voor volgepakte tribunes te presteren.”

Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de teamsprint (mannen en vrouwen) en scratch, maar ook op donderdag keirin, vrijdag omnium, zaterdag individuele achtervolging en sprint en zondag is natuurlijk de keirin voor vrouwen en de koppelkoers.

Tickets voor alle dagen zijn te koop via de website www.wkbaanapeldoorn.nl