Stedendriehoek

Herfst Rabarber Cheesecake

Het is oktober, de dagen worden korter en het weer wordt onstuimiger. Het is tijd om de gezelligheid weer in huis te halen. Met deze kruidige cheesecake gaat dat zeker lukken. Je huis ruikt niet alleen heerlijk naar kaneel, de cake is nog gezond ook! Er komt namelijk geen suiker aan te pas. De cheesecake is zoet, zuur en de kruidige smaken zorgen voor een echte herfstbeleving.

Ingrediënten

  • 800 gram rabarber
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 20 gram gember
  • 5 eetlepels honing
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 75 gram cashewnoten
  • 10 ontpitte dadels
  • 50 gram lijnzaad
  • 4 eetlepels gepofte rijst of havermout
  • 4 gelatineblaadjes
  • 200 gram magere kwark
  • 400 gram roomkaas

Benodigdheden

  • Springvorm van 17 centimeter
  • Keukenmachine of blender
  • Mes
  • bakpapier

Bereidingswijze

Topping

Begin met de topping van de cake. Snijd de rabarber in kleine stukjes en breng het in een pan met een klein laagje water aan de kook. Voeg de kaneelstokjes, het steranijs, de gember, 3 eetlepels honing en een snufje zout toe. Kook voor 10 minuten en verwijder na het koken de extra ingrediënten, zodat je alleen de rabarber overhoudt.

Bodem

We gaan verder met de bodem van de cake. Smelt de kokosolie in een pannetje. Hak 75 gram cashewnoten fijn in een keukenmachine of hak met een mes in hele kleine stukjes. Mix de noten met 2 eetlepels honing. Voeg de mix aan de gesmolten kokosolie toe samen met 10 ontpitte dadels en mix het tot het een kruimelig deeg wordt. Voeg het gebroken lijnzaad en de gepofte rijst (of havermout) door de mix, zodat het deeg voor de bodem iets steviger wordt. Verdeel de mix over een ingevette bakvorm of gebruik bakpapier. Het invetten van de bodem of het bekleden met bakpapier zorgt ervoor dat de taart makkelijker los komt van de bodem. Zet de bodem voor een half uur in de koelkast, zodat de bodem hard kan worden.

Vulling

Leg 4 gelatineblaadjes in een schaaltje koud water, zodat ze week kunnen worden. Verwarm 200 gram magere kwark in een pannetje en los de gelatineblaadjes hierin op. Voeg 400 gram roomkaas toe en blijf roeren totdat er geen klontjes meer inzitten. Voeg 2 eetlepels honing toe. Laat een beetje afkoelen tot je het mengsel op de bodem schenkt. Roer een beetje van het rabarbermengsel door de vulling en laat opstijven in de koelkast. Wanneer de vulling stevig genoeg is geworden, kun je de overige topping van de rabarber erover smeren.