Stedendriehoek

Herdenking Molukkers

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de eerste groep Molukse soldaten en hun gezinnen aankwamen in Nederland. Dit heeft geresulteerd in landelijke activiteiten en toenemende aandacht voor de gezamenlijke Moluks-Nederlandse geschiedenis.

Op zaterdag 16 oktober gaat de Molukse gemeenschap in Vaassen de straten op om te herdenken en te vieren. Het is een bijzonder beladen en emotionele, maar ook een helende herdenkingswandeling, waarbij de Molukse gemeenschap in Vaassen voor het eerst gezamenlijk stil staat bij de gewelddadige ontruiming van woonoord Vaassen, nu 45 jaar geleden.

De straten op om te herdenken

De nasleep van de gewelddadige ontruiming in 1976 is tot op de dag van vandaag voelbaar. Na deze gebeurtenis ontstond er groot wantrouwen vanuit de Molukse gemeenschap in Vaassen naar de gemeente Epe toe. De Molukse gemeenschap heeft de afgelopen decennia haar veerkracht en zelfredzaamheid getoond. Ze willen nu verder vooruitkijken, naar de toekomst. Een belangrijk moment voor de Molukse gemeenschap in Vaassen.

De wandeling begint vanaf het gemeentehuis in Epe en eindigt bij het Molukse monument in de Molukse wijk, Berkenoord 2 in Vaassen. Daar wordt een krans gelegd ter ere van al deze belangrijke momenten. Deze wandeling is georganiseerd door de Wijkraad Berkenoord2, in samenwerking met Verloren Banden, Onder de Klok van Vaassen, Kuat en FLYouth.

Iedereen is welkom
Iedereen die de Molukse gemeenschap in Vaassen, het Molukse volk en zijn geschiedenis een warm hart toedraagt is welkom om mee te lopen op 16 oktober. Er zijn twee afstanden die gelopen kunnen worden: 9 kilometer en 1,5 kilometer. De tocht van 9 kilometer start om 10.00 uur vanaf het Marktplein/gemeentehuis in Epe. In Vaassen bij tankstation BP sluit om 12.15 uur een grote groep aan en samen lopen ze dan naar het Molukse monument in de Molukse wijk, Berkenoord 2, waar een korte ceremonie en kranslegging zal plaatsvinden.

Aanmelden voor de 9-kilometerwandeling kan via e-mail info@berkenoord2, tot uiterlijk vrijdag 15 oktober. Voor de 1,5 kilometer hoeft men zich niet aan te melden. Voor meer informatie kan men ook mailen naar info@berkenoord2.