Stedendriehoek

Herdenking dwangarbeiders

APELDOORN – Op 2 december 1944 werden in Apeldoorn 11.000 mannen tijdens een razzia bijeen gedreven op het Marktplein van Apeldoorn. 4.500 van hen werden als dwangarbeiders per trein afgevoerd. Hiervan kwamen er 850 in Kamp Rees terecht.

In samenwerking met de Gemeente Apeldoorn en de Stichting Bevrijding ’45 wordt de herdenking hiervan op vrijdag 1 december gehouden. Het begint om 13.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis. Er zijn diverse gastsprekers en de kinderen van Montessorischool Passe-Partout dragen enkele door hen zelf geschreven gedichten en liedjes voor. Na de plechtigheid in de Raadzaal begeeft het gezelschap zich naar buiten. Bij het monument De Dwangarbeider op het Marktplein wordt na het hoornsignaal een minuut stilte gehouden, gevolgd door het Wilhelmus en de krans- en bloemlegging.

Het monument is geadopteerd door Montessorischool Passe-Partout. Die wordt ondersteund door de Stichting Februari 1941. De kinderen zijn actief betrokken bij de plechtigheid; zij vormen de brug tussen het verleden en het heden. Na afloop van de herdenking is er, onder het genot van een kopje koffie of thee, gelegenheid tot napraten met enkele ex-dwangarbeiders en nabestaanden.