Stedendriehoek

Herdenking Canadesennmilitairen bij monument

APELDOORN – Op zondag 13 november is de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor de Canadese militairen die sneuvelden voor de bevrijding van Nederland. De openbare plechtigheid start om 11.00 uur bij het Nationaal Canadese Bevrijdingsmonument aan de Loolaan in Apeldoorn. Publiek is hierbij van harte uitgenodigd.

Elk jaar worden op de zondag zo dicht mogelijk bij 11 november – Remembrance Day – de Canadese militairen herdacht die hun leven gaven voor de Nederlandse vrijheid, sneuvelden in de beide wereldoorlogen en bij vredesoperaties. Ter gelegenheid hiervan organiseren de besturen van de Nederlandse tak van het Royal Canadian Legion en de Stichting Bevrijding ’45 traditioneel een herdenking bij het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument.

Het monument is vormgegeven als een bronzen wuivende figuur met in elke hand een hoed. Het symboliseert de uiting van vreugde en dankbaarheid voor de herwonnen vrijheid en is daarnaast een blijvend eerbetoon van Nederland aan Canada. Aan Dow’s Lake in Ottawa, Canada, staat een tweelingmonument. De beelden symboliseren de blijvende vriendschapsband tussen Nederland en Canada. H.K.H. Prinses Margriet onthulde beide monumenten respectievelijk op 2 mei 2000 in Apeldoorn en op 11 mei 2002 in Ottawa.
Aan de herdenking nemen zowel Nederlandse als buitenlandse vertegenwoordigers deel, militaire en burger-genodigden, evenals kinderen van de Koninklijke Scholengemeenschap en de Heuvellaanschool, en jeugdleden van scoutinggroep de Ugchelse Woudlopers. Na de kransleggingen is er ruimte voor het publiek om een bloemenhulde te brengen. De herdenking duurt ongeveer een uur en wordt muzikaal omlijst door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers van de Koninklijke Landmacht en traditioneel door de City of Apeldoorn Pipes & Drums.