Stedendriehoek

Hele zomer gratis skeeleren bij DNIJ

Schaats- en skeelervereniging nadert honderdjarig bestaan

door Marc Looijen
APELDOORN – Schaats- en skeelervereniging DNIJ (De Nieuwe IJsbaan) is een sportvereniging met inmiddels zo’n 250 leden in alle leeftijdscategorieën. DNIJ is een erkende schaats- en skeelervereniging, aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB).
DNIJ heeft hiermee aandacht voor zowel de recreatieve- als de wedstrijdsporters met een licentie voor wedstrijden. Iedereen is welkom en kan op zijn eigen niveau sporten bij DNIJ, of het nu gaat om hardrijden op schaatsen, kunstschaatsen, hardrijden op wieltjes (inline skaten of skeeleren) of kunstrijden op wieltjes (inline kunstschaatsen). Vrijwel alle trainers hebben hun opleiding gevolgd bij de bond en zijn in het bezit van een trainerslicentie van de KNSB. De vereniging is hoofdgebruiker van de Omnisport schaats- en skeelerbaan en organiseert op de baan in Apeldoorn trainingen, wedstrijden en andere activiteiten. Daarnaast organiseert DNIJ voor haar leden ook fiets-, loop- en zaaltrainingen.

Zes weken skeeleren
Voorzitter van DNIJ Henk Veneman blikt onder meer vooruit naar het honderdjarig bestaan, maar eerst nog even dit: “Onze skeelerbaan aan De Voorwaarts is in de zomervakantie op de drie trainingsavonden per week vrij toegankelijk voor jong en oud om te komen skeeleren of inline kunstschaatsen. Vanaf maandag 15 juli is gedurende zes weken, tot en met vrijdag 23 augustus, de skeelerbaan op maandag-, woensdag- en vrijdagavond vrij toegankelijk voor belangstellenden die willen kennismaken met skeeleren op een supervlakke 400 meter skeelerbaan. Op maandag en woensdag van 18.30 tot 20.00 uur en op vrijdag van 18.00 tot 19.00 uur.” Om op de baan te mogen skeeleren moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, aldus Veneman. “Allereerst wordt gevraagd om je even te melden bij de baanbeheerder. Die is te herkennen aan het DNIJ-hesje. Kinderen tot 13 jaar wordt gevraagd onder begeleiding van een volwassene te komen. Verder: eigen skeelers meenemen, een passende helm is verplicht. Pols- en kniebescherming wordt aanbevolen. En als laatste is het nodig de aanwijzingen van DNIJ-trainers en -bestuur op te volgen. Als het regent of net geregend heeft, is de betonbaan te glad om veilig te kunnen skeeleren. Dan blijft de baan gesloten en wordt uitgeweken naar het asfalt op de parkeerplaats bij Intratuin.”

Op de schaats
In het winterseizoen organiseert DNIJ schaatstrainingen op de ijsbaan De Scheg in Deventer tijdens de speciale KNSB trainingsuren en wordt er meegedaan aan wedstrijden door heel Nederland. En de clubkampioenschappen schaatsen op de baan in Deventer zijn een jaarlijks hoogtepunt voor de club. In de zomer zijn er naast de trainingen op de wieltjes extra conditietrainingen in het bos en op de fiets. Er wordt er een fietstrainingsweekend in Limburg georganiseerd. En in de herfstvakantie is traditioneel een trainingsweek in Inzell.
Daarnaast schaatsen veel DNIJ-leden gezamenlijk op andere tijden en in verschillende groepjes. Zeker als er natuurijs ligt trekken veel leden er met elkaar op uit voor een mooie tocht. Maar ook ‘s zomers wordt er veel gefietst op verschillende niveaus en worden er regelmatig sportieve uitstapjes gemaakt. Gezelligheid speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Op de wieltjes
Het skeeleren is een belangrijke zomeractiviteit. De clubavond is op woensdagavond. En er zijn ook trainingen op maandag en vrijdag. Naast de trainingen op de baan zijn er ook groepen die buitenritten doen in clubverband. DNIJ organiseert de Van Benthem jeugdcompetitie en ieder jaar de clubkampioenschappen skeeleren. In de zomerperiode worden clinics skeeleren gegeven voor basisscholen en heeft de club aanbod in het kader van Sport van de Maand.

Op de kunstschaats
DNIJ heeft ook een sterk groeiende tak voor kunstschaatsen. De kunstschaatsers trainen in de winterperiode in Deventer. Een wedstrijdgroep maakt ook gebruik van zomerijs elders in het land. Op onze skeelerbaan in Apeldoorn wordt in de zomerperiode geoefend op inline kunstschaatsen. Ook wordt een zomertrainingskamp georganiseerd.
Over twee jaar, in 2026, bestaat de natuurijsbaan in Apeldoorn honderd jaar. De stichting Exploitatie DNIJ gaat dan een aantal leuke activiteiten organiseren, voor zowel de leden als het publiek. Voor dat heuglijke moment zich aandient, hoopt de schaats- en skeelervereniging nog op een paar strenge winters voor fijn natuurijs. “Voor combiclubs zoals wij is de ijsbaan de grote publiekstrekker en we doen er dan ook alles aan om zo snel mogelijk een mooie baan te creëren wanneer de gelegenheid zich voordoet.”
Van de 250 DNIJ-leden zijn er ongeveer 100 jeugd. Veneman is er blij mee: “Er blijven soms kinderen hier na clinics en bijvoorbeeld ook Sport van de Maand. De een heeft meer talent dan de ander, en voor iedereen hebben we de juiste trainingsgroep. En zo hoort het ook, want gezellig samen sporten staat voorop!”