Stedendriehoek

Hei is er voor jou!

door Henk Ruseler, boswachter bij NP De Hoge Veluwe

De laatste dagen krijgen mijn collega’s bij de infobalie steeds vaker telefoontjes met de vraag: Bloeit de hei al? Begrijpelijk, want wat de fruitbloesem is voor de Betuwe, zijn bloeiende heidevelden voor De Hoge Veluwe. Toch kan ik mij niet herinneren dat wij vroeger speciaal voor de heidebloesem vanuit de Randstad naar de Veluwe trokken; wij verbleven er simpelweg iedere maand wel een keer. En viel ons bezoek samen met de bloeiende hei, dan knipten wij tersluiks een bosje en namen het mee naar huis.

In de nazomer transformeert dit struikje van grote oppervlakten van de Veluwe tot een eindeloos paars paradijs. En dat doet het al duizenden jaren, want dankzij heideboeren uit een ver verleden en onze liefde voor dit cultuurlandschap kunnen we nog steeds genieten van dit pan-Europees erfgoed dat zich uitstrekt van Portugal in het zuiden tot aan de westkust van Noorwegen in het noorden en van Ierland in het westen tot Polen in het oosten.

Heden ten dage zijn de heideboeren met hun plagschop en zeis overal uit het paarse landschap verdwenen, dat bovendien sinds het begin van de vorige eeuw sterk is gedecimeerd. Maar heidevelden zijn niet alleen mooi, het zijn ook belangrijke leefgebieden voor vele zeldzame plant- en diersoorten zoals adder, roodborsttapuit en klokjesgentiaan. Daarom zetten wij alles op alles om de resterende heidevelden van de Hoge Veluwe te behouden en beschermen. Dit doen wij door het net als vroeger te laten begrazen, af te branden, te plaggen en maaien.

Juist deze laatste beheersmaatregel biedt een mooie gelegenheid om een tastbare verbinding tussen het beheer en gebruik van heide te leggen. Want wat is er op tegen om, voorafgaand aan het maaien van een heideperceel, de bezoeker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe een bosje hei voor thuis te laten knippen?

Op De Hoge Veluwe staan de heidevelden in volle bloei! En daarvan is één hectare in het weekeinde van 22 en 23 augustus voor de parkbezoeker aangewezen om er een bosje hei te komen knippen. Geïnteresseerde bezoekers kunnen die dagen een ‘Hei is goed-bon halen’ bij één van de informatiebalies in het Museonder of het Park Paviljoen. Met de bon kunnen zij op de aangegeven locatie hun eigen bosje heide knippen. Niet stiekem zoals wij vroeger deden maar met toestemming van de boswachter.