Stedendriehoek

Hanz Mirck bijna klaar als stadsdichter

APELDOORN – In 2004 deed dichter Hanz Mirck mee aan de verkiezing tot Dichter des Vaderlands, samen met de huidige stadsdichter van Utrecht, Ingmar Heytze. Tot hun verbazing werden zij tweede en werden ze steeds vaker gevraagd om gedichten te schrijven over de actualiteit. Inmiddels heeft Mirck al twintig jaar dichterservaring en krijgt hij, na drie jaar als stadsdichter van Apeldoorn te hebben gefungeerd, begin volgend jaar een opvolger.

In opdracht van Amnesty Apeldoorn heeft Mirck dit jaar wederom een gedicht geschreven voor de Dag van de Mensenrechten. “Ik zocht het woord op in het woordenboek”, vertelt Mirck. “Amnesty is, vanuit het Grieks vertaald, vergetelheid.” Naast poëzie en proza schrijven, geeft Mirck ook les op het Veluws College Walterbosch. “Ik merk dat het in de les een toegevoegde waarde heeft, dat ik in het vak zit. Mijn collega’s moeten veel meer hun best doen om de leerlingen enthousiast te krijgen.”

Mirck hoopt met zijn gedichten mensen aan het denken te zetten. Na de aanslagen in de Franse hoofdstad, schreef hij het gedicht April in Parijs. “Ik weet even weinig van het onderwerp als de rest van Nederland. Ik ben ook geschokt, maar ik kan iets betekenen. Het verdriet dat mensen voelen, de woede, die kan ik proberen onder woorden te brengen.”

Veel geleerd
Op 25 januari 2017 treedt Aad van der Waal aan als nieuwe stadsdichter van Apeldoorn. “Op die dag breng ik ook een gedichtenbundel uit”, vertelt Mirck. “Hij heet ‘Drie steden, twee ogen’.” Volgend jaar komt er ook een bundel uit met gedichten van zijn hand en foto’s van stadsfotograaf en goede vriend Jeroen Taalman. “In mijn tijd als stadsdichter heb ik zo’n 70 gedichten gemaakt. Ik werd betaald voor vijf gedichten per jaar, maar kon niet stoppen”, lacht Mirck. Van 2007 tot 2009 was hij al stadsdichter van Zutphen. “Ik was aanvankelijk ook bang dat ik in herhaling zou vallen met mijn gedichten, maar dat viel mee. Ik heb veel geleerd.”

door Mandy Hendriks