Stedendriehoek

Gun uw klok een nieuw leven

APELDOORN – Traditionele ambachten… we zien ze verdwijnen. En dat terwijl de laatste jaren steeds meer belangstelling ontstaat voor het aloude ambachtelijke uurwerk. De trend van vintage en recycling leert ons de waarde van ambachtelijk gemaakte producten, zoals klokken. Bert van der Kamp weet alles van uurwerken. Deze vakman, die alles weet over allerlei uurwerken, variërend van antiek tot modern kent alle geheimen van de klok, zowel modern als antiek. Nog altijd is Bert een gedreven vakman die weet dat een ambacht kwetsbaar is.

“Er zijn tegenwoordig steeds minder vakmensen te vinden als het om reparatie van antieke uurwerken gaat. En dat is jammer. Stel, je erft een klassiek uurwerk, maar hij doet het niet (goed). Je kunt iedereen om advies vragen en velen zullen een poging willen wagen om de klok te repareren, maar ik zie zo vaak dat goedwillende amateurs het uurwerk op jammerlijke wijze verknoeien. Dat is zo zonde!”

Bert repareert al zijn hele leven klokken. “Ik kom uit een familie van uurwerkmakers. Als klein jochie was ik in de reparatiewerkplaats bij de zaak van mijn ouders altijd in de weer met uurwerkonderdelen. Niemand vond het dus gek dat ik op mijn tiende, op mijn vrije woensdagmiddag, wekkers zat te repareren. Behalve bij mijn vader leerde ik het vak op de Horlogemakersvakschool in Medemblik. Na vijf jaar mocht ik mezelf Rijksgediplomeerd Horlogemaker noemen.”

De liefde voor de antieke klok ontstond bij de heer Zengering, die in zijn werkplaats Friese staart- en stoelklokken repareerde. “Ik wilde alleen maar repareren, waardoor ik er niet veel voor voelde om in de zaak van mijn ouders te werken. Gelukkig kon ik, met financiële hulp van mijn vader, mijn eigen zaak beginnen. Ik voerde als thuiswerkend horlogemaker reparaties voor juwelierszaken uit. Maar antieke klokken bleven altijd mijn grote passie. Rond 1975 begon ik met het repareren en restaureren van voornamelijk antieke klokken. En dat is tot vandaag zo gebleven. ”

Bij Bert kan iedereen terecht die zijn klok wil laten maken. “Helaas zijn er niet veel opleidingen meer die opleiden tot uurwerktechnicus. Dat leidt tot een tekort aan goed opgeleide uurwerkmakers, dus een jongere die een vak zoekt met goede toekomstperspectieven, zou dit vak zeker kunnen overwegen.”

Voor al uw mechanisme klok reparatie modern of antiek gratis prijsopgaaf.

B. van der Kamp zandloperweg 23  is geopend volgens afspraak. Telefoon: 055-3557736, e-mail: info@bkwatch.nl.

www.bkwatch.nl