Stedendriehoek

Grote stap naar energieneutraal

APELDOORN – Wethouder Mark Sandmann van de gemeente Apeldoorn, Marcel van Leent (directeur Oukro) en Wilfried de Koning (directeur Sun & Wind) namen vorige week het zonnedak van Oukro officieel in gebruik. Het bedrijf, ’s werelds grootste kalfsvellenverwerker, plaatste 1.578 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand in Apeldoorn.

Oukro verwerkt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen kalfsvellen, hoofdzakelijk afkomstig van kalverslachterijen van het moederbedrijf VanDrie Group. Met het zonnedak wordt een kwart van de totale jaarlijkse energiebehoefte van Oukro volledig verduurzaamd. Sun & Wind Energy uit Schaijk is leverancier van de zonnepanelen.

De duurzaamheidsambities van Oukro passen bij de doelstellingen van de gemeente Apeldoorn. Op termijn wil Apeldoorn vrijwel energieneutraal zijn. Dit betekent dat binnen de gemeente evenveel duurzame energie wordt opgewekt als aan energie wordt gebruikt. Wethouder Sandmann: “De transitie van fossiele naar duurzame energie is één van de grootste opgaven waar we voor staan. Niets doen is geen optie. Niet voor ons als gemeente Apeldoorn, niet voor het lokale bedrijfsleven. Wij willen vaart maken met de energietransitie. We werken hierin nauw samen met het Apeldoornse bedrijfsleven. Oukro is hier een prachtig voorbeeld van. Met de plaatsing van 1.578 zonnepanelen heeft Oukro één van de grootste dakdragende systemen van Nederland.”

Marcel van Leent vult aan: “Oukro is milieubewust. Verantwoord ondernemen is onze prioriteit. Wij sturen actief op de verbetering van milieuprestaties. De ondersteuning vanuit de gemeente voor onze plannen is fantastisch. We zetten hiermee een grote stap en delen de uitdagende ambitie van de gemeente om uiteindelijk energieneutraal te worden.”