Stedendriehoek

Groot nieuwbouwproject in Apeldoornse binnenstad

APELDOORN – Zo (zie illustratie) gaat de nieuwbouw op de hoek Hoofdstraat / Kanaalstraat, hartje Apeldoorn, er uitzien. Op het al jaren braakliggende terrein waar vroeger de PGEM stond, verrijst een groot complex met honderd appartementen, enkele winkels en aan een pleintje aan de Hoofdstraat-zijde drie restaurants.

De schetstekening met een toelichtend verhaal is te vinden in het boek ‘Stiekem trots op Apeldoorn’ van de Apeldoornse journalist Arnold Zweers, onder meer verkrijgbaar in het kantoor van Nieuwsblad Stedendriehoek aan de Asselsestraat 140.

Vrijdag werd het boek gepresenteerd tijdens een druk bezochte bijeenkomst in het Stadhuis. Daarbij waren alle vijf nog levende (ex-)burgemeesters van Apeldoorn aanwezig. Een van de projectleiders, Frank van Berlo, zei daar dat het plan zeer serieus is en dat het door de gemeente met enthousiasme is ontvangen. Ook de andere ontwikkelaar, Elizen Vastgoed, ziet het helemaal zitten met de bouw van zo’n reusachtig nieuwbouwproject dat varieert van drie tot elf bouwlagen.

Elizen turnt het aanpalende leegstaande pand van V en D om tot gloednieuwe huisvesting voor vijf à tien winkels achter een glazen pui. De renovatie van de Oranjerie (door de Britse eigenaar Standard Life Investments) meegeteld, wordt komende jaren in dit deel van de binnenstad voor al met al 75 miljoen euro geïnvesteerd in dit deel van de Apeldoornse binnenstad, zo meldt Zweers in zijn boek.

Burgemeester John Berends is net als de ontwikkelaars/investeerders optimistisch gestemd over de toekomst van het Apeldoorns centrum. Het gemeentebestuur wil – om de concurrentieslag met omringende steden aan te kunnen gaan – de binnenstad een miljoenenimpuls geven. Dat gebeurt onder meer door straten zoals Beekstraat, Marktstraat en wellicht ook het Marktplein een face-lift te geven.