Stedendriehoek

Groen estafettestokje circuleert in gemeente Lochem

Vrijdag 23 februari is het Gelderse circulaire estafettestokje aangekomen op Lochems grondgebied. Wethouder Duurzaamheid Trix van der Linden ontving het uit handen van gedeputeerde Economie van Gelderland Michiel Scheffer als waardering voor de brede klimaatinspanningen in de gemeente Lochem. De wethouder gaf het stokje op haar beurt door aan Ruud Kimenai, directeur van Kimenai installaties bv uit Lochem. Ook hij weet er al een bestemming voor.

Het estafettestokje
Het circulair estafettestokje kent zijn oorsprong in Nijmegen; de stad die in 2018 European Green Capital is. Een belangrijk thema hierin is  circulaire economie, waarin het gaat het om (her)gebruik van alle materialen in de productieketen. Afval voor de één wordt zo grondstof voor de ander. Deze gedachte is ook doorgevoerd in het gemeentehuis van Lochem, waarin veel gerecyclede materialen zijn gebruikt. Ook is bij de materiaalkeuze nagedacht over hergebruik, als dat ooit aan de orde zou zijn. Het gebouw is bovendien flexibel in te delen.

Duurzaamheidsagenda
“We hechten veel waarde aan onze brede duurzaamheidsagenda”, vertelde wethouder Van der Linden na ontvangst van het estafettestokje. “Een circulaire economie is de toekomst, want grondstoffen worden steeds schaarser. Hoe gebruik je die opnieuw? Hoe bereiken we dat producten zo lang mogelijk worden gebruikt? Daar maken we werk van, bijvoorbeeld met ons inkoopbeleid zowel voor onze gemeente als in Cleantech Regio-verband. Het estafettestokje is hiervoor een stimulans. Mooi om door te geven aan een ondernemer die circulair werkt en denkt: Kimenai installaties bv uit Lochem”.  

Belangrijker dan een badkamer
Ruud Kimenai is blij met deze waardering en vertelt met veel passie over het werk van zijn nog jonge bedrijf. “Als installatiebedrijf zijn we betrokken bij veel nieuwbouw en renovaties van huizen. Duurzaamheid scoort zeker bij 50+-ers tegenwoordig hoger dan een nieuwe badkamer. De techniek om een huis gasloos te bouwen bestaat al. Het is verheugend dat mensen steeds vaker kiezen voor gasloos en energieneutraal”.

Wethouder Van der Linden sprak haar waardering uit voor de menselijke maat waarvoor het bedrijf oog heeft. Het bedrijf biedt werk aan mensen die minder gemakkelijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Daarnaast stimuleert Ruud Kimenai techniekonderwijs aan scholieren in het technieklokaal in Borculo. Ruud Kimenai: “Ik vind het belangrijk dat scholieren al vroeg kennis maken met techniek en de eindigheid van grondstoffen.  aldus Ruud Kimenai. Een volgende bestemming voor het stokje heeft hij al: “Kreunen Kunststoffen BV uit Lochem, vanwege de ontwikkeling van het circulaire kozijn”.